Građani javljaju o uginulim pticama po parkovima u Vukovaru

Foto: Čitatelj

VUKOVAR, Od strane više građana Vukovara mediji su dobili informacije o uginulim pticama koje se mogu pronaći u parkovima, na zelenim površinama kao i ulicama grada. Po riječima građana uginule ptice viđaju proteklih tjedan pa i više dana, a u parkovima ih se može vidjeti na svakih desetak metara. Ističu i kako već danima nitko ništa ne poduzima kao i da su slučajevi uginulih ptica prijavljeni i Centru 112 koji će potom poduzeti dalje korake.

Profesor na Zavodu za animalnu proizvodnju i biotehnologiju na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Ivica Bošković je za Osječku televiziju rekao kako je osnovi razlog uginulih ptica čovjek i njegovo nestručno trovanje glodavaca na poljoprivrednim zemljištima. Pri tome su posebno pogođene tri istočno slavonske županije gdje je po njegovim riječima posljednjih dana uginulo toliko ptica kao nikada do sada.  

Kaže kako u svemu ovome ima krivice kod svih kao i da su prije svih krivci vlasnici OPG-a koji nestručno truju glodavce, tvrtke čiji bi tehnolozi trebali izaći na teren i nadgledati kako se to radi ali i oni koji im prodaju otrove koji su vrlo često nedozvoljeni za korištenje u Hrvatskoj. Pojasnio je i kako se glodavce, koji prave ogromne štete, pravilno truje na način da se otrov stavlja u mišje rupe koje se potom zatrpavaju zemljom te da na taj način glodavac koji ugine ostaje pod zemljom. Za razliku od toga mnogi glodavce truju na način da otrov bacaju po zemlji tako da do njega mogu doći razne ptice kao i druge životinje. Sve do dovodilo je do toga da su se i ranijih godina bilježila uginuća ptica ali i drugih životinja.