Građani izdržite još samo do 17. travnja jer nas od tada čeka blagostanje i svi vaši problemi biti će riješeni

Foto: Ivan Matić

Polako, ali sigurno približava se 17. travanj, odnosno dan kada ćemo izaći na birališta kako bi izabrali novi saziv Hrvatskog sabora, a onda dobili novu/staru Vladu. Dosadašnja izborna kampanja se može ocijeniti mlakom kamilicom gdje nije bilo ničega posebnoga. Političke stranke su redom predstavljale svoje kandidate s listi koji nisu oklijevaju da se pohvale svojim radom ili pak obećaju “brda i doline”. Što ih pak to i košta kada i sami znaju da papir trpi sve. Jedino je nezgodno i da Google pamti sve pa ćemo neke od njih u budućnosti ponovno moći podsjetiti na obećanja koja su data, a koja nisu ispunjena.

Kako god već nekih tjedan dana svjedočimo svakodnevnom hodočašćenju gradova i sela od strane političara koji dolaze da razgovaraju s ljudima, popričaju o problemima i, normalno, da obećaju nešto. Novinari koji prate izbore u ovih nepunih tjedan dana uočili su razne nelogičnosti, međusobna neslaganja, neorganiziranost i još mnogo toga ali o tome nekom drugom prilikom. Bilo je i nekoliko situacije koje se ne mogu opisati, a za koje bi samo mogli reći: “Što si tako nešto neki ljudi dopuštaju”. U ovo predizborno vrijeme može u našim gradovima i selima vidjeti i kandidate koji su tu prilično rijetko dolazili. Ali i o tome drugom prilikom. Sada ćemo se fokusirati na predizborna obećanja te samo možemo reći – Blago svima nama.

Građanima možemo poručiti da izdrže još samo do 17. travnja, a onda kreće Dunavom i Savom da teče med i mlijeko koji su zapeli negdje uzvodno. Kada se probudimo u četvrtak, 18. travnja, sve će biti ljepše i bolje bez obzira tko pobijedio. I Sunce će ljepše sjati, Zemlja će se vratiti u normalu… Ali prije toga će se naši kandidati za Sabor pozabaviti nekim ovozemaljskim problemima pa će tako biti riješeno pitanje gospodarstva, državnih granica, ilegalnih ulazaka migranata… Od tog četvrtka ćemo imati i razvijeno i bolje gospodarstvo, a niti umirovljenici ne moraju brinuti jer ih već u svibnju očekuju osjetno više mirovine. I inflacija će biti zauzdana, a i korupcija i mito će biti svedeni na najmanju mogu mjeru. Neće biti čekanja na sudovima, a i presude će biti donošene brzo i pravično bez obzira radi li se o običnom građaninu ili nekoj „faci“. I situacija u zdravstvu će biti riješena tako da nećemo više morati čekati mjesecima na neki pregled ili pak odlaziti kod liječnika u inozemstvo ili plaćati u privatnim ordinacijama. Jednom riječju biti će ovo raj na Zemlji. Za očekivati je i da će se svi naši članovi obitelji, koji su proteklih godina otišli put Njemačke, Irske, Engleske i drugih zemalja vratiti nazad jer će ovdje biti puno bolji i kvalitetniji život nego tamo.

Jedini problem u svim tim obećanjima je to što niti jedna od stranaka nije navela kako će to napraviti kao i zašto to do sada već nisu napravili. Što se čekala baš 2024. godina? Nisu rekli niti tko će to provesti, odnosno hoće li to biti kandidati s listi, neki bivši ministri, stranački ljudi… Hoće li biti potrebno prethodno se učlaniti u neku političku stranku ili će biti potrebno samo da netko bude dovoljno kvalitetan i obrazovan te da pri tome ima iskustvo. Ako nemaju novih možda će iskoristiti i neke od onih iskusnih koji su već u mirovini ali im ne bi bio problem „staviti se na raspolaganje državi“. Nisu rekli niti s kojim novcem će to napraviti ali valjda to onda nije niti važno. Istina, nisu rekli niti koliko dugo će im trebati za provedbu svih tih obećanja… Zapravo, puno toga nisu rekli vjerojatno računajući na “kratko pamćenje” građana.

Od svih tih obećanja do sada nismo još jedino čuli kako će neki od njih riješiti i pitanje rata u Ukrajini i u Gazi. Međutim, niti to nije isključeno jer pred nama su završni dani kampanje tijekom kojih možemo očekivati sve i svašta jer ovi izbori su ipak Dan D prije svega za one koje ćemo izabrati da nas predstavljaju u Saboru i da o nama odlučuju. Stoga gotovo da nije niti važno koga ćete zaokružiti jer blagostanje samo što nije došlo i u ovaj dio Europe. Stoga, izdržite još samo do 17. travnja.

AUTOR: Branimir Bradarić