Grad Vinkovci OŽB Vinkovci darovao uređaj za praćenje blizanačkih trudnoća

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić posjetio je danas vinkovačku Opću županijsku bolnicu čijem je tamošnjem Odjelu za ginekologiju Grad Vinkovci donirao CTG uređaj za praćenje blizanačkih trudnoća.

“Ovdje se radi o uređaju za kardiotokografiju, koji se koristi za snimanje otkucaja srca bebe, mjerenje trudova, te mjerenje pulsa i tlaka. Uređaj je poseban po tome što u isto vrijeme može obavljati dvije paralelne radnje, odnosno možemo ga koristiti i za blizanačku trudnoću. Ovakvi uređaji kod nas na odjelu u pogonu su 24 sata dnevno i stoga je jasno da stare treba mijenjati novima. Uređaj koji smo koristili do sada, sličan ovome, star je 15 godina”, kazao je voditelj Odjela za ginekologiju OŽB Vinkovci Zvonimir Juzbašić.

Po njegovim riječima kroz Odjel ginekologije vinkovačke bolnice godišnje prođe oko 3.000 pacijentica dok je u 2018. godini u rodilištu rođeno 730 djece što je 40-ta djece manje nego u 2017. godini.

“Posebno mi je drago što možemo pomoći baš ovom odjelu, jer djeca su nam svima najvažnija. Nadam se da će ovaj uređaj pridonijeti što sigurnijem praćenju trudnoće, a na taj način i zdravlju majke i novorođenčeta”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Po riječima ravnatelja OŽB Vinkovci Krunoslava Šporčića u planu bolnice za 2019. godinu je kupovina novog RTG uređaja čija je vrijednost oko 2,5 milijuna kuna.

“U prošloj smo godini nabavili novi ultrazvučni aparat za radiologiju, novi digitalni mamomat, uređaj za ergometriju, kao i brojne druge aparate, pa možemo reći da smo i zadovoljni količinom nove opreme. Problem je međutim što većinu opreme koristimo još od 2003. godine, odnosno istu smo dobili kada je bolnica obnavljana. Ta je oprema sada na izdisaju i treba je mijenjati, koji bi nam puno pomogao jer bi mogli raditi pretrage koje sada ne možemo”, kazao je ravnatelj OŽB Vinkovci Krunoslav Šporčić.

Osvrnuo se i na odlazak medicinskog osoblja iz vinkovačke bolnice rekavši da što se tiče liječnika riječ je o pojedinačnim odlascima, a što se tiče sestara tu postoji odljev “ali ne toliko značajan da bi ugrozio funkcioniranje bolnice”.

“Imamo sreću što u Vinkovcima imamo srednju medicinsku školu tako da nam kadrova ne manjka. Još uvijek na natječajima imamo pet do šest kandidata na jedno radno mjesto”, kazao je ravnatelj Šporčić.