Grad Ilok predstavio rezultate projekta Zaželi

Foto: Grad Ilok

ILOK, Potpisom Ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava između Ministarstva rada i mirovinskog sustava kao upravljačkog tijela i Grada Iloka kao korisnika Grad Ilok je 1. prosinca 2017. godine započeo s provedbom projekta programa zapošljavanja žena „Zaželi-Grad Ilok“.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta iznosi preko 5,5 milijuna kuna i u cijelosti je financiran iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Kako navode iz Grada Iloka provedba projekta je ugovorena na razdoblje od 30 mjeseci te se projekt bliži svome kraju, a u proteklom razdoblju ostvareni su vrlo značajni rezultati. Tako je kroz projekt zaposleno 40 teško zapošljivih žena dobne skupine 50+, prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji je ujedno uz Centar za socijalnu skrb partner na projektu. Radnice su zaposlene na razdoblje od 24 mjeseca kako bi pružale pomoć, podršku i potporu za 200 korisnika, osobe su to starije životne dobi u nepovoljnom životnom položaju.

„U navedenom razdoblju radnice su pružale nesebičnu brigu i pomagale korisnicima oko nabavke potrebnih namirnica, čišćenja životnog prostora te su svojim posjetama pridonosile poboljšanju njihovog socijalno – emotivnog stanja, te su međusobnom komunikacijom pridonosile svladavanju osjećaju usamljenosti, koji se najčešće javlja upravo kod osoba treće životne dobi“, stoji na službenoj stranici Grada Iloka.

Navode i kako su kroz projekt korisnicima podijeljeni i besplatni mjesečni paketi higijenskih potrepština za osobnu njegu i za čišćenje u vrijednosti do 200 kuna, što je popravilo njihove skromne kućne budžete. Također, u okviru sredstava odobrenih za provedbu projekta radnicama su kupljeni bicikli radi lakšeg i bržeg odlaska do njihovih korisnika. U sklopu projekta su održane javne tribine, provedeni su partnerski sastanci, podijeljeni su promotivni materijali, zaposleni su voditelj projekta i asistent te je također provedeno stručno osposobljavanje žena za zanimanje gerontodomaćice, čiji je program verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dodatno stručno osposobljavanje omogućit će lakše zapošljavanje žena u budućnosti. S obzirom na nepovoljnu demografsku situaciju i sve veći broj starijih osoba bez bližih članova obitelji – koji bi se brinuli o njima, u proteklih 30 mjeseci pokazao se uistinu veliki interes i potreba za provođenjem ovoga i sličnih projekata. Grad Ilok prijavio je i projektni prijedlog za Poziv „Zaželi-program zapošljavanja žena faza II“ te se nadaju pozitivnom rješenju.