Folklornim večerima započele 52. Vinkovačke jeseni

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Prvom od ukupno pet folklornih večeri Smotre folklora Vukovarsko-srijemske županije na kojima će se predstaviti 57 KUD-ova s područja županije, u petak su započele 52. Vinkovačke jeseni koje će se u gradu na Bosutu održavati do 17. rujna pod geslom “Ex Slavonija”.

Više od 60 priredbi čine ovogodišnju vinkovačku jesensku manifestaciju koja bi trebala ponuditi za svakoga ponešto.

“Uživajte i opustite se u ovoj svečanosti tradicijske kulture”, poručio je otvarajući županijsku Smotru folklora vukovarsko-srijesmki župan Božo Galić.

Isto je Vinkovčanima i njihovim gostima poželio i vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić rekavši kako su Vinkovačke jeseni od početka bile zamišljene kao svečanost folklora i tradicijske baštine, što i dan danas jesu.

Govorio je i predsjednik ZAKUD Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, a posjetiteljima u šatoru Vinkovačkih jeseni predstavile su se i finalistice izbora za Miss Hrvatske koje se nalaze na pripremama u Vinkovcima izašavši pred publiku u narodnoj nošnji kraja iz kojeg dolaze. Čast da otvoren folklorne večeri imalu su članovi KUD-a Seljačka sloga iz Bogdanovaca koji su prikazali običaje pranja rublja uz rijeku na kojoj se lovi riba.

Veselo je bilo i u centru grada te je tako u dijelu Duge ulice uz park otvoren Vinski grad, a poseban ugođaj vladao je u pješačkoj zoni gdje na dvije pozornice svake večeri sviraju tamburaški sastavi. Tamburaši će svaku večer posjetitelje uveseljavati i na ulazu u Slavonski sokak na Trgu dr. Franje Tuđmana tako da zabave narednih deset dana u Vinkovcima ne bi trebalo manjkati.