Folklorni sastav HKGD Dunav na primanju kod župana Dekanića

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

VUKOVAR, Na 29. susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, koji je održan u Dugom Selu, Folklorni sastav Hrvatskog kulturno – glazbenog društva Dunav (HKGD) iz Vukovara, osvojio je zlatnu medalji i prvo mjesto u konkurenciji folklornih orkestara. Tim povodom članove ovoga Folklornog sastava danas je u Palači Srijem primio župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić koji im je čestitao na sjajnom rezultatu.

„Unatoč tek sedam godina postojanja i rada uspjeli ste osvojiti tri zlatne plakete od kojih je ova posljednja najveća i najljepša. Koliko je ta nagrada bitna dovoljno govori i činjenica da je u samoj završnici natjecanja žiri predvodio Siniša Leopold i mislim da to sve govori i o veličini natjecanja i veličini uspjeha koji su postigli. Smatram stoga iznimno važnim ova 24 mlada tamburaša pred kojima je karijera, solistička ili u orkestru pozdraviti i čestitati im na uspjehu”, rekao je tom prilikom Dekanić.

Inače, Folklorni sastav HKGD-a djeluje od 2015. godine koji broji oko 25 članova i to od onih najmanjih osnovnoškolaca pa do 85-godišnjeg Egidi Amsa koji je najstariji i počasni član sastava.

“I ove smo godine dokazali da smo se u izazovnim vremenima uspjeli održati te da i dalje, kroz tamburu, uspješno predstavljamo tradiciju Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Osim što smo osvojili zlatnu plaketu, puno nam znači prvo mjesto u kategoriji folklornih sastava”, rekao je voditelj sastava Dario Hegeduš.

Pojasnio je kako je prvome mjestu prethodio proces selekcije u kojem je sudjelovalo 45 tamburaških orkestara i sastava s više od 900 izvođača. Na samome finalnom natjecanju natjecalo se 19 sastava iz 12 županija s preko 400 tamburaša. Sastav iz Vukovara izveo je dvije skladbe – Bunjevački motivi i S one strane kraj Dunava. Pri tome su nosili bunjevačku i slavonsku nošnju kako bi i vizualno cijeli nastup dobro izgledao. Isto tako važnu ulogu u orkestru ima i voditeljica pjevanja Marija Maslov.

Inače, HKGD Dunav ove godine slavi 155. godina postojanja te su jedno od najstarijih društava u cijeloj Hrvatskoj. Prema riječima Hegeduša ovo je već treća zlatna plaketa koju su dobili i ujedno ove godine i prvo mjesto što je rezultat dugogodišnjeg rada.

“Od povratka 2007. godine u obnovljeni i uređeni Hrvatski dom imali smo za cilj  obnoviti tamburaški orkestar kao onakav kakav je HKGD Dunav imao kroz svoju povijest. Orkestar poput ovog današnjeg nismo imali više od 50 godina. Riječ je o mladoj generaciji za koju vjerujem da će trajati”, rekao je predsjednik Umjetničkog odjela HKGD Dunav Zlatko Hegeduš.