Film “Tusta” najbolji film ovogodišnjeg DORF-a, laureati i Želimir Babogredac i Igor Hofbauer

Foto: Motovun Film Festival

VINKOVCI, Biografski dokumentarac “Tusta”, pulskog redatelja Andreja Korovljeva o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti, proglašen je najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji 14. DORF-a koji je večeras završio u Vinkovcima.

Posebno priznanje žirija dobio je srpski film „Pobjednici su dosadni“, redateljice Olivere Miletić Čačija, čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicista, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija.

Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji u kojoj je prikazano šest dokumentarnih glazbenih filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, od kojih bile dvije svjetske i jedna hrvatska premijera, uručio je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Viktor Lukačević.

O ovogodišnjim DORF nagradama odlučili su Tina Šimurina (novinarka i autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma „Putnici“, predsjednica žirija), Leon Rizmaul (povjesničar i autor dokumentarnih filmova) te Vladimir Šagadin (novinar, scenarist i izdavač stripova).

DORF nagradu za životno djelo Želimiru Babogredcu uručio je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač DORF-a

“Želimir Babogredac je apsolutno zaslužio primiti ovu nagradu upravo u Vinkovcima, gdje je zapalio puno malih rock and roll vatri koje su nastavile gorjeti i danas. Festival DORF mu se ovom nagradom skromno zahvaljuje u ime brojnih vinkovačkih glazbenika i zaljubljenika u glazbu“, kazao je tom prigodom Toni Šarić.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu dobio je Igor Hofbauer, jedan od najautentičnijih i najplodonosnihih hrvatskih ilustratora i dizajnera posljednja dva desetljeća.

Ovogodišnji, 14. Festival dokumentarnog rock filma (DORF) održan je od 20. do 22. rujna u sklopu Filmskog tjeda u Vinkovcima čiji dio su bile i 8. Antičke filmske večeri koje su održane od 18. do 20. rujna.