Fiksirane cijene goriva na svim pumpama osim na autocestama

Foto: www.ina.hr

ZAGREB, Dan prije najavljenog velikog povećanja cijena goriva Vlada RH danas je održala telefonsku sjednicu na kojoj su donesene nove mjere vezane uz cijene goriva.

“Izmijenili smo uredbu tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama. Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast goriva na autocestama, cijena za dizelsko gorivo će biti 14.57, a za benzin na 14.06 kuna”, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Pojasnio je kako će sukladno novoj odluci Vlade litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama koštati 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 bit će 13,50 kuna po litri. Plavi dizel koštat će najviše 9,45 kuna po litri.

Vladina uredba kojom se omogućavaju te cijene primjenjuje se od utorka, 21. lipnja, i, prema Plenkovićevim riječima, odnosi se na 94 posto postaja. Vrijedit će dva tjedna. Odluka se ne odnosi na premium goriva.

“Da nije bilo svih Vladinih mjera cijena dizela bila bi 16.64 kune, benzin 15.95, plavi dizel 11.83 kuna. Jedino što će se dogoditi sutra je da će rasti cijene eurosupera 95 i eurodizela na autocestama. Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intenzivnu turističku sezonu. Imamo još prostora i u pogledu trošarina i za benzin i na dizel da dođemo na minimum, a i ovakvim mjerama postižemo efekte”, rekao je Plenković.