Ekonomska škola Vukovar u Čarobnoj interkulturalnoj mreži prijateljstva

Foto: Ekonomska škola Vukovar

Ekonomska škola Vukovar uključila se u međunarodni projekt Čarobna interkulturalna mreža prijateljstva radi osnaživanja učenika i nastavnika u sferi interkulturalnosti kroz globalno umrežavanje stavljajući naglasak na vršnjačko učenje o drugim narodima, njihovim zemljama i kulturama.

Vukovarska Ekonomska škola projekt provodi pod mentorstvom nastavnica Vere Kovačević, Marije Grgić i Sanje Zrilić. Projekt je pokrenut 2018. godine, podijeljen je na sedam modula, od kojih su do sada realizirana četiri, a u provedbi je peti modul.

“Osnivači projekta, krenuli su od činjenice da je svijet veliki i da se prostire na sedam kontinenata. Zato su odlučili iskoristiti internet i globalno umrežiti nastavnike i tako im pomoći da koristeći digitalne tehnologije pruže priliku svojim učenicima da putuju, barem virtualno”, navodi prof. savjetnik Sanja Zrilić iz Ekonomske škole Vukovar. Navodi kako su najaktivniji sudionici petog modula imali priliku svake srijede dati svoj doprinos pripremi, organizaciji i realizaciji Balkanske učionice, projektu koji je pokrenut tijekom pandemije, a koji ima za cilj dodatno umrežavanje, razumijevanje i međusobno upoznavanje djece.

“Tako su i učenice 2.G razreda naše škole sudjelovale u razradi petog modula i predstavile našu školu i svoj rad”, navodi prof. Zrilić dodajući kako je realizacija projekta podijeljena u devet zadataka od kojih je svaki posvećen jednoj vrlini: radoznalosti, samopouzdanju, odgovornosti, originalnosti, upornosti, povjerenju, odlučnosti, snalažljivosti i kreativnosti.

“Istaknut ću rad na sedmom zadatku, odlučnosti, koji smo povezali s poviješću našeg grada. Učenici 4.G razreda su izradili nacionalni povijesni zid građevina i spomenika kulture u našem gradu. Rad je bio istraživački. Učenici su istražili povijesne građevine i spomenike kulture te ih prikazali na slijepoj karti grada zaključivši kako je bila potrebna velika odlučnost za osmišljavanje i izgradnju navedenih znamenitosti”, navodi prof. Sanja Zrilić.