“Dva sjaja dukata” tema 58. vinkovačkih jeseni koje se održavaju od 8. do 17. rujna

Foto: Đuro Karalić

“Dva sjaja dukata” tema su svečanosti otvorenja 58. vinkovačke jeseni koje će se održat od 8. do 17. rujna i za koje gradske vlasti Vinkovaca očekuju da ponovno u grad na Bosutu privuku na tisuće posjetitelja i poštovatelja tradicijske baštine.

“Vjerujemo da ćemo ponovno biti odlični i zanimljivi domaćini. Opet postajemo središte tradicijske kulture i centar svijeta, pa i uz sve probleme koji su nas zadesili prošle godine, mislim da smo uspjeli i došli do brojke posjetitelja koju smo željeli”, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić, predsjedavajući 1. sjednicom Organizacijskog odbora 58. Vinkovačkih jeseni .

Svečanost otvorenja, naslovljeno sintagmom “Dva sjaja dukata”, kroz niz scenskih slika u svojoj izvornosti običaja, pjesme, kola i pripovijedanja „po šokački“ prikazat će sadržajnu cjelinu priče o dukatima, njihovoj nezaobilaznoj životnoj značajnosti u mnoštvu prigodnosti i običaja, pojasnio je autor toga dijela programa 58. vinkovačkih jeseni, Marko Sabljaković.

“Svojom ljepotom dukati su utjecali na mnoge slavonske sudbine. Budili su emocije u prigodama darivanja, njihova uloga nakita bivala je precizno naglašena u posebnim životnim i običajnim prilikama, vrlo pažljivo su čuvani i skrivani, ali i otuđivani. “, naveo je Sabljaković dodajući kako su dukati ukrašavali glave djevojaka, nosili se u nekoliko nizova oko vrata, u obliku naušnica ili prstenja, simbolično su ukrašavali muške kape, a poseban je bio način njihova uvezivanja i nošenja. Njihov sjaj pratio je zvuk tambure i igra kola. Bilo je i onih koji su se nazivali truljarskim, vašarskim kao i anđelaši, krunaši, a za mali dukat se znalo koji je petak ili šestak, kazao je Marko Sabljaković.

„Nadam se da ćemo sve uspjeti napraviti u punom sjaju i u ozračju tradicijske baštine i kulture koju gleda cijela Hrvatska, a na koju smo ponosni”, rekao je tajnik županijskog ZAKUD-a Stjepan Đurković iznijevši okvirni plan ovogodišnjih priredbi.

Tradicionalno sve počinje Županijskom smotrom folklora koja će trajati od 8. do 13. rujna, a koja će okupiti više od 50 KUD-ova. Dječje vinkovačke jeseni počinju Međužupanijskom smotrom 9. rujna, dan poslije čeka nas Mimohod s više od 50 dječjih skupina. Nakon dvije generalne probe, Svečanost otvorenja zakazana je za 15. rujna. Državna smotra hrvatskog izvornog folklora ove će godine biti 16. i 17. rujna, a najsvečaniji dio, kruna svakih Vinkovačkih jeseni je Svečani mimohod i revija konjskih zaprega i jahača, s više od 70 skupina, 25 zaprega i 50 jahača.

Direktorica Novosti Marija Gerovac kazala je kako je tradicija okosnica Vinkovačkih jeseni, ali bez zabavnog dijela, pokazalo se u posljednjih nekoliko godina, Vinkovačke jeseni ne bi bile ono što jesu. “Ne bismo imali toliko posjetitelja koliko imamo. Fokus ponovno stavljamo na Slavonski sokak kao mjesto okupljanja naših izvornih tradicijskih obrtnika, u zabavnom dijelu ističemo koncerte, osobito tamburašku glazbu kojoj smo se okrenuli posljednjih godina jer to je ono što nosi Vinkovačke jeseni”, rekla je Gerovac.