Bivši veleposlanik SAD-a Peter Galbraith posjetio Vukovar

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

VUKOVAR, Prvi veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Peter W. Galbraith posjetio je danas, povodom obilježavanja 31. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25 godina od završetka mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, Vukovar i Vukovarsko – srijemsku županiju. Istakao je kako je ovo drugi puta da je se vratio u Vukovar u posljednjih 25 godina. Prisjetio se kako je, kada je Vukovar prvi put posjetio, grad bio u ruševinama, a da je sada to obnovljeni grad.

„Osobno sam ponosan, a ponosan sam i na ono što su učinile SAD u to vrijeme. Ipak,  pravi uspjeh treba pripisati ljudima koji su ostali ovdje živjeti, lokalnoj vlasti i državi Hrvatskoj. Unatoč tome prostora za unapređenje zajedničkog suživota ima još puno“, rekao je Galbraith prisjećajući se vremena kada je potpisan Erdutski sporazum. 

U svojoj izjavi župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić rekao je da prostora za napredak ima puno ali i da je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, s kojom je završio Domovinski rat, veliki uspjeh za Hrvatsku i za ljude koji su ovdje ostali živjeti, koji su se vratili.

„U našoj je županiji prije Domovinskog rata živjelo je oko 250.000 stanovnika, a sada ih je nešto više od 140.000. Danas je naš prioritet rješavanje demografskih pitanja i ostanak stanovništva na ovim prostorima“, rekao je Dekanić.

 Nakon sastanka u Palači Srijem veleposlanik Galbraith obišao je Nacionalnu memorijalnu bolnicu „Juraj Njavro“. Položio je vijenac i zapalio svijeću na Ovčari – mjestu najvećeg zločina u Domovinskom ratu, na kojem je ubijeno 200 hrvatskih branitelja i civila dopremljenih iz vukovarske bolnice. Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru Galbraith je položio vijenac i zapalio svijeću u čast svih žrtava stradalih u Domovinskom ratu. Svoj posjet Vukovaru zaključio je obilaskom Vukovarskog vodotornja, šetnjom središtem Vukovara te kratkim obilaskom dvorca Eltz.