Dražen Zovko: Broj obrtnika u Vukovaru pada i dalje

VUKOVAR, Predstavnici Udruženja obrtnika Vukovar i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava održali su sastanak na kojem se razgovaralo o stanju obrtništva u gradu. Bilo je riječi i o potporama Grada namijenjenim obrtništvu, prednostima ulaganja u Vukovaru u odnosu na druga područja u Republici Hrvatskoj kao i projektima Grada Vukovara „Obrtnička ulica“ i  Projekt brendiranja: oznaka kvalitete „Vrhunsko vukovarsko“.

„Osmislili smo 15 mjera kojima Grad pomaže obrtnicima. Uz to Grad je u vukovarsko gospodarstvo uložio 6 milijuna kuna u protekle dvije godine. Tim sredstvima treba dodati i sredstva od Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara s kojima dolazimo do 11 milijuna kuna“, rekao je Penava.

Dodao je i kako su obrtnicima iz cijele Hrvatske prezentirali gospodarske mjere Grada koje su osmišljene kao potpora gospodarstvenicima. Podsjetio je i na projekt „Obrtničke ulice“ i stavljanja u funkciju zatvorenih i zapuštenih poslovnih prostora. U njima se trebaju otvoriti razni tradicijski obrti. Poseban projekt je oznaka kvalitete „Vrhunsko vukovarsko“ koji bi postao svojevrstan brend svih proizvoda koji se proizvode u Vukovaru. Kako je kaže Penava s tom oznakom vukovarskim proizvodima bi bila olakšana prodaja u Hrvatskoj.

Govoreći o trenutnom stanju gospodarstva predsjednik Udruženja obrtnika Vukovar Dražen Zovko rekao je kako broj obrtnika i dalje pada.

„Početkom 2008. godine u Vukovaru smo imali oko 900 obrta da bi ta brojka tijekom 2016. godine pala na 566 obrta. Ove je godine zatvoreno 50 obrta, a otvoreno samo 30. Trenutno je najviše ugostitelja i hotelijera, trgovci su u opadanju, a rastu uslužne djelatnosti“, rekao je Zovko.

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić