DORH odbacio kaznenu prijavu protiv Ivana Penave

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odbacilo je kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Vukovara Ivana Penava jer je na službenoj Internet stranici grada objavio video snimak učenika jedne vukovarske srednje škole koji su ostali sjediti za vrijeme intoniranja hrvatske državne himne za vrijeme jedne nogometne utakmice.

Podsjećamo kako je do objave video snimke došlo poslije konferencije za novinare na kojoj je Penava govorio o „puzajućoj velikosrpskoj agresiji“ i kada je u prilog tome pokazao novinarima i spornu snimku. Ista je ubrzo završila i na službenoj Internet stranici Grada Vukovara. Državno odvjetništvo u Vukovaru, u svome priopćenju, ne navodeći imena osoba protiv kojih su podnesene kaznene prijave, navodi kako su 5. srpnja odbacili kaznene prijave protiv prvoosumnjičenog hrvatskog državljanina (1974.) zbog kaznenih djela povrede privatnosti djeteta te javnog poticanja na nasilje i mržnju, kao i protiv drugoosumnjičene hrvatske državljanke (1990.) zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

„Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru je 18. siječnja 2019. jedna politička stranka podnijela kaznenu prijavu protiv prvoosumnjičenika i suradnika. U kaznenoj prijavi je  navedeno kako je prvoosumnjičenik 14. siječnja 2019. u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održao konferenciju za novinare na kojoj je poticao međunacionalnu netrpeljivost. Ujedno, ovo je državno odvjetništvo 20. siječnja 2019. zaprimilo kaznenu prijavu jednog građanina protiv prvoosumnjičenika navodeći da je objavom video snimke s nogometne utakmice između dva nogometna kluba 24. listopada 2018. povrijeđena privatnost djeteta. Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru provelo je izvide povodom obje zaprimljene kaznene prijave. Provedenim izvidima utvrđeno je da je drugoosumnjičenica sudjelovala u izradi materijala za prezentaciju i pripremila tekst kojim se prvoosumnjičenik obratio javnosti na konferenciji za novinare 14. siječnja 2019. Na temelju rezultata izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenice nisu ostvarena obilježja kaznenog djela iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona ili nekog drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti s obzirom da prezentacija i izjava ne sadrži poticateljsko izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Također, iz provedenih izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika nije došlo do ugrožavanja dobrobiti djeteta slijedom čega nisu ostvarena niti obilježja kaznenog djela iz čl. 178. st. 1., 2. i 3. Kaznenog zakona“, stoji u objavi Općinskog državnog odvjetništva Vukovar.