Dodjelom nagrada završio 27. Festival glumca, među nagrađenima i glumac vinkovačkog Gradskog kazališta Vladimir Andrić

Foto: GK Joze Ivakića

VUKOVAR, Dodjelom nagrada, u Vukovaru je večeras završio 27. Festival glumca, a najboljom predstavom proglašena je predstava “Ja od jutra nisam stao” Une Vizek u režiji Nane Šojlev i produkciji Satiričkoga kazališta “Kerempuh” iz Zagreba, kojoj je pripala nagrada “Vanja Drach”.

Nagrada “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu dodijeljena je Lindi Begonji za ulogu Čistačice u predstavi “Cabaret preko veze” autora i redatelja Ivana Lea Leme u koprodukciji Satiričkoga kazališta “Kerempuh” i Kazališta “Moruzgva” iz Zagreba., te glumici Ani Mariji Veselčić za ulogu u predstavi “Domaši” koje je i autorica i redateljica, a koja je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije iz Splita.

Nagradom Fabijan Šovagović“ za najboljega glumca nagrađeni su i Vladimir Andrić za ulogu u predstavi Ivane Šojat “Štajga” u režiji Jasmina Novljakovića i produkciji vinkovačkoga Gradskog kazališta “Joza Ivakić”, kao i Goran Grgić za ulogu Waltera u predstavi „Dekorater“ Donalda Churchilla, u režiji Nine Kleflin i produkciji zagrebačkog kazališta „Lectirum“.

Nagradu “Ivo Fitzi” za najbolje glumačko ostvarenje glumca do 28 godina života ponio je Bernard Tomić za ulogu u predstavi/autorskom projektu “Flex” u režiji Ivana Penovića i izvedbi „Kunst Teatra & UO Punctum“ iz Zagreba.

Nagrada “Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje za mladu glumicu do 28 godina dodijeljena je Moniki Vuco Carev za ulogu Monike u predstavi “Laponija” Cristine Clemente i Marca Angeleta, u režiji Nenni Delmestre i produkciji HNK Split.

Nagradu “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Matija Šakoronja za ulogu Zrksa u predstavi “Huligan” Marine Pejnović, Paška Vukasovića i Matije Šakoronje, u režiji Paška Vukasovića i produkciji zagrebačkoga Kazališta “Mala scena”.

O nagrađenima je odlučivao Ocjenjivački sud u kojem su se nalazili glumci Branka Cvitković, Pere Eterović i Vjekoslav Janković.

Festivalsko vijeće dodijelilo je nagradu “Ivo Gregurević” za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Jošku Ševi, akademskom glumcu i redovnom profesoru na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a nagradu “Zvonimir Torjanac” za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću.