Dodijeljene potpore vinkovačkim poduzetnicima uz uvjet da povećaju plaće djelatnicima

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Vinkovački mikro poduzetnici koji su putem natječaja „Ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale“ ostvarili pravo na gradske potpore danas su potpisali ugovore o isplati sredstava. Ovo je četvrta godina kako Grad provodi ovu mjeru koja je vrlo specifična jer je jedan od uvjeta poduzetnicima za dobivanje potpora povećanje plaća djelatnicima za 10%, po čemu su Vinkovci jedinstveni u Hrvatskoj. Potpore su dobila 63 poduzetnika koji zapošljavaju 145 djelatnika, a ove godine uvedena su i dodatna bodovanja koja se odnose na žene poduzetnice, poduzetnike koji zapošljavaju osobe s invaliditetom te mlade poduzetnike. U protekle četiri godine ukupno je ovom mjerom obuhvaćeno 216 poduzetnika kojima je dodijeljeno gotovo 5 milijuna kuna potpora, što je omogućilo povećanje plaće za gotovo 500 djelatnika. Ugovore je mikro poduzetnicima podijelio gradonačelnik Ivan Bosančić izrazivši zadovoljstvo programom potpora koji je, kako kaže, iznimno dobro prihvaćen što se vidi po broju prijava, a u konačnici i u samoj realizaciji.

„Možda to nije previše značajan financijski iznos, ali za jednog malog poduzetnika puno znači ako uspije riješiti neki softverski, hardverski problem, nekakav stroj koji je u njegovom obrtu bio neophodan i u određenom trenutku nije mogao možda krenuti u nabavku istoga. Jedan od uvjeta natječaja je povećanje plaća djelatnicima što u konačnici cijelom programu daje dodatni smisao. Ove godine smo vjerovali kako ćemo moći biti izdašniji, ali moramo biti oprezni s proračunom u ovim vremenima. Drago nam je što su svi koji su dosad bili dio programa zadovoljni, nitko još nije imao nikakav prigovor i to je ono najvažnije, da ono što radimo padne na plodno tlo i da su krajnji korisnici zadovoljni“,rekao je Bosančić.

Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče ističe kako će poduzetnici sredstva potpore koristiti za nabavku strojeva, uređaja, opreme i alata, ali i za uređenje i opremanje poslovnog prostora i nabavku računalne opreme.

„Posebno bi napomenuo i kako smo u ovom natječaju uveli i dodatna bodovanja za žene poduzetnice, poduzetnike koji zapošljavaju osobe s invaliditetom te mlade poduzetnike do navršene 40. godine života, odnosno apsolutne početnike bez prethodnog poduzetničkog iskustva. Sredstva su tako odobrena za 23 poduzetnice (37% ukupnih prijava), 25 mladih poduzetnika (40%), 10 poduzetnika početnika (16%) te troje poduzetnika koji zapošljavaju osobe s invaliditetom“, kazao je Niče.

Za ovu svrhu u Vinkovcima ove godine prvotno je osigurano 600 tisuća kuna ali su zahvaljujući velikom broju pristiglih projektnih prijedloga sredstva udvostručena tako da je ukupno dodijeljeno 1.329.580 kuna, što je u prosijeku 21.104 kune po poduzetniku.