Direktori i odgovorne osobe iz više tvrtki sumnjiče se za utaju poreza ili carine kao i krivotvorenja službene iliposlovne isprave

Foto: MUP RH

OSIJEK, VINKOVCI, Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Osijek su, u suradnji s djelatnicima Porezne uprave Ministarstva financija, dovršili kriminalističko istraživanje nad deset osoba, odnosno četvoro državljana Srbije i šest državljana Hrvatske (53, 48, 33, 57, 34, 33, 52, 23, 51, 38) i sedam trgovačkih društava sa sjedištem na području Vukovarsko-srijemske županije u kojima su osumnjičeni bili direktori i odgovorne osobe, zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela utaje poreza ili carine i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Sumnja se da su od siječnja 2017. godine do kraja prosinca 2017. godine 53-godišnjak, kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na području općine Trpinja, 48-godišnjakinja kao administrativni djelatnik društva i 33-godišnjakinja kao administrativni djelatnik društva u obrascima prijave poreza na dodanu vrijednost Poreznoj upravi dali netočne podatke o činjenicama važnima za utvrđivanje porezne obveze. Naime, zajedno su sa ciljem pribavljanja velike nepripadne imovinske koristi društvu neistinito priznali i prijavili pravo na odbitak pretporeza za iznos od najmanje 2.4milijuna kuna.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su ostale prijavljene osobe kaznena djela počinile tako što su kao direktori i odgovorne osobe u svojim trgovačkim društvima (s područja Trpinja, Strizivojne, Vukovara, Markušice, Karadžićeva, Tenje, Ivankova) za društvo 53-godišnjaka upotrijebili ulazne račune svojih trgovačkih društava koje su proknjižili kao istinite unatoč tome što je u računima neistinito navedeno da je društvo 53-godišnjaka od tih društava otkupilo razne žitarice i uljarice u ukupnoj vrijednosti od preko 12,5 milijuna kuna. Navedeno su učinili znajući da s njihovim društvima nije došlo do poslovnog odnosa kupoprodaje, jer prethodno nisu obavljala poslovne aktivnosti temeljem koje bi došla u vlasništvo navedene trgovačke robe.
 
Svojim postupcima prijavljeni su počinili materijalnu štetu za proračun Republike Hrvatske u iznosu od najmanje 5,2 milijuna kuna.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru podnijeli posebno izvješće, kao nadopunu kaznene prijave Porezne uprave