Dijabetes: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay

  Šećerna bolest ili diabetes mellitus poremećaj je metabolizma karakteriziran povišenom razinom šećera u krvi (hiperglikemija) koji se događa kada gušterača potpuno ili djelomično prestane izlučivati hormon inzulin ili kada isti nije više djelotvoran u organizmu.

  Naime, inzulin je od vitalne važnosti u našem organizmu te igra gljučnu ulogu u propuštanju šećera (glukoze) u stanice. Kod osoba koje boluju od dijabetesa, male količine glukoze prelaze u stanice dok se ostatak nakuplja u krvi. Upravo zbog toga, glavna karakteristika dijabetesa je povišen šećer koji dugoročno uzrokuje dodatne teškoće i komplikacije.

  Dvije su glavne kategorije dijabetesa. Dijabetes tipa I, često nazivan i inzulin – ovisan dijabetes. Javlja se u djetinjstvu ili mladosti te kao što mu samo ime kaže, dodatan unos inzulina prijeko je potreban. Dijabetes tipa II, često nazivan i inzulin – neovisan dijabetes, obično se javlja kod odraslih ljudi. U ranoj fazi liječi se korigiranom prehranom te pravilno doziranom tjelovježbom, no u kasnijim fazama potrebno je u liječenje uvesti i tablete a nerijetko i inzulin.

  Postoje određeni čimbenici koji utječu na količinu glukoze u krvi a to su: hrana (posebice ugljikohidrati koji podižu razinu glukoze u krvi), tjelesna aktvnost (snižava razinu glukoze u krvi), stres (podiže razinu glukoze u krvi) te  alkohol (kada alkohol ulazi u naš organizam, jetra ga tretira kao toksin; u tom trenutku glavna ulga jetre je odstraniti toksin iz organizma; sve dok alkohol ne izađe iz organizma, jetra neće proizvoditi glukozu te se samim time smanjuje razina glukoze u krvi)

  Simptomi dijabetesa su sljedeći: često mokrenje, gubitak na težini, glad, žeđ, umor  i generalna slabost te zamagljen vid.

  Iako je dijabetes od nekih osoba genetski predisponiran, kako biste prevenirali potencijalnu pojavu dijabetesa, postoje određene stvari na koje bi trebali obratiti pozornost te poraditi na njima već sada.

  1. Pripazite na tjelesnu težinu
  2. Pripazite na odgovarajući izbor prehrane (pokušajte izbaciti fast food, grickalice, velike količine slatkog te se usmjerite na mediteranski tip prehrane kao i na dovoljan unos vode u organizam)
  3. Obratite pažnju na umjerenu ali opet dovoljnu količinu tjelesne aktivnosti (uvijek možete par stanica ranije sići s tramvaja te prošetati 10ak minuta od i do posla; na poslu u pauzi potrudite se istegnuti; vikende možete ispuniti šetnjama ili vožnjom biciklom; ukoliko živite u zgradi, pokušajte ponekad ići stepenicama umjesto liftom; i sl.)
  4. Pripazite na unos alkohola u organizam (kao što sam već napisala, određena količina alohola smanjuje razinu glukoze u krvi, no o konzumaciji i količini alkohola svakako se konzultirajte s liječnikom, posebice ukoliko već bolujete od nekog tipa dijabetesa)
  5. Pripazite na unos soli u organizam (sol u organizmu utječe na krvni tlak, prevelik i dugotrajan unos soli u organizam može posljedično dovesti do problema s tjelesnom težinom te u krajnjem slučaju do pojave dijabetesa kao komplikacije).