Dezinformacijski narativi i kako ih hranimo? Lekcije iz Ukrajine i superizborna 2024. godina

Foto: Gordana Ilić Ostojić

Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku održano je predstavljanje rezultata projekta „Dezinformacijski narativi i kako ih hranimo? Lekcije iz Ukrajine i superizborna 2024. godina“.

Navedeni je događaj organiziran u suradnji Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Britanskog veleposlanstva u Hrvatskoj i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a cilj predstavljenog projekta bio je istražiti dezinformacijske i manipulativne narative vezane uz rat u Ukrajini, ali i utvrditi na koji način mediji – često nesvjesno – sudjeluju u širenju takvih narativa. Navedeni projekt provodi se u sklopu Impact Funda.

Prof. dr. sc. Marijana Grbeša Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti predočila je rezultate istraživanja o dezinformacijskim izvorima, propagandnim tehnikama i alatima, ali i ulozi medija u širenju manipulativnih narativa vezanih za rat u Ukrajini. U sklopu svog izlaganja profesorica Grbeša Zenzerović predstavila je i platformu „Retriver“, razvijenu u suradnji s zagrebačkim FER-om, a koja predstavlja iznimno koristan alat za analitiku medija.

Publika je imala priliku čuti izlaganje i jednog od vodećih britanskih stručnjaka za dezinformacije dr. Darrena Lillekera sa Sveučilišta Bournemouth, koji je govorio o dezinformacijskim aktivnostima u Velikoj Britaniji, o izvještavanju britanskih medija o ratu u Ukrajini, ali i usporedio koliko se ono razlikuje od izvještavanja hrvatskih medija.

Po dovršetku navedenih izlaganja raspravljalo se o mogućem utjecaju utvrđenih manipulativnih praksi na izbore koji će se u Hrvatskoj održati tijekom 2024. godine.

Ovaj je događaj organiziran u okviru projekta VerifEye – jačanje otpornosti društva na dezinformacije, usmjerenoga na provjeru potencijalno sumnjivih i nepouzdanih informacija i činjenica objavljenih u javnosti, a koje su tematski vezane i orijentirane na djecu i mlade. Nositelj navedenog projekta je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a partneri na projektu su Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Centar za kulturu medija iz Vinkovaca.

Gordana Ilić Ostojić