Dekanić: Neki pokazatelji govore da je zaustavljen trend iseljavanja

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, U izjavi prije današnje Županijske skupštine župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić govorio je o demografskim mjerama koje županija provodi ili će provoditi a koje za cilj imaju popravljanje demografske slike. Govoreći o mjerama podsjetio je na sufinanciranje obitelji s četvero i više maloljetne djece kao i prijevoz učenika i školsku prehranu. Županija će nastaviti i dalje sufinancirati kupnju prve nekretnine za mlade obitelji s tim da će biti uvedene neke promjene. Iznosi će biti 20.000, 30.000 i 40.000 kuna (u protuvrijednosti u eurima) s tim da će se kod određivanja gledati i određeni kriteriji poput broja rođenih, umrlih te stupnja razvijenosti. Ukazao je i na neke indirektne mjere poput poticanja jedinica lokalne samouprave na kandidiranje na fondove s ciljem izgradnje dječjih vrtića i školskih sportskih dvorana.

„Donosimo mjere koje bi mladog čovjeka ostavile u svome selu ili gradu, odnosno gledamo kako i na koji način da podignemo kvalitetu života. Nastojimo na sve moguće načine potaknuti demografsku obnovu ali kao i u gospodarstvu tu neće biti efekta ako se s razine cijele države ne postave dobro stvari“, rekao je Dekanić.

Podsjetio je kako se Vukovarsko – srijemska županija s objavljivanjem rezultata popisa stanovništva provedenoga 2021. godine suočila s velikim padom stanovnika te da se radi o nečemu što je jako teško zaustaviti. Ipak, napominje i kako neki pokazatelji govore da je taj trend zaustavljen. Jedan od pokazatelja je i povratak obitelji iz inozemstva u svoja sela ili gradove. Istakao je kako to više nije rijetka pojava kao i da statistički podaci govore koliko je stranih radnika u Hrvatskoj što samo pokazuje kolike su potrebe za zapošljavanjem radnika.

„Problem je visina plaća i kada se taj problem riješi, odnosno kada plaće budu više, doći će do stabilizacije stanja“, rekao je Dekanić.

Župan je govorio i o programu poticanja poduzetnika rekavši kako će biti doneseni novi kriteriji i nova pravila za donošenje potpora. Prema njegovim riječima proteklih godina bilo je više situacija da poticaje nisu dobili oni koji su ih trebali dobiti nego su ih dobivali oni koji su bili spretniji i vještiji u proceduri. Ove godine Vukovarsko – srijemska županije osigurala je 2,5 milijuna kuna za poticaje poduzetnicima.

„Svakako da to nije dovoljno. I 25 milijuna kuna bi bilo malo ali s obzirom na stavke proračune i sva izdvajanja to je maksimalan iznos s kojim smo mogli ići“, rekao je Dekanić.