Dejan Gemeri, doktorant fizike iz Vukovara, raspisao natječaj za dodjelu studentske stipendije iz vlastitih sredstava koju je nazvao – Gemerica

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Prije nekoliko dana je doktorant fizike iz Vukovara, koji studira na fakultetu u Wupertalu, raspisao natječaj ua studentsku stipendiju koju će isplaćivati iz vlastitih sredstava, a koju je prigodno nazvao “Gemerica”. Na ovaj način Gemeri nastavlja pomagati zajednicu u kojoj je ponikao, živio i odrastao. Podsjećamo kako je Gemeri s 3.000 kuna nagradio učenicu generacije Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara.

“Ovim putem raspisujem natječaj za stipendiju iz vlastitih sredstava koju sam prigodno nazvao “Gemerica”. Prijaviti se mogu svi studenti/ce s prebivalištem u Vukovaru (u obzir dolaze i okolna sela jer je suviše sve blizu i povezano da bi se pravila razlika). Iznos stipendije je €100 i traje 10 mjeseci. Pojedine institucije prilikom raspisivanja natječaja imaju uvjet da studirate unutar granica RH. Za razliku od njih, meni je potpuno jasan koncept i cilj obrazovanja, pa to nije bitno. Ukoliko studirate u Vukovaru, Osijeku, Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, Tuzli, Torinu ili na Malti, potpuno je svejedno, prijavite se.

Sve što trebate napraviti je poslati motivacijsko pismo na gemeri.dejan@gmail.com.

Zbog čega ste odabrali baš taj studij? Šta vas to motivira? Kakva su vam radna iskustva? Kakvi su vam životni planovi i ciljevi? Itd. Ovo je samo primjer nekih smjernica, ali pišite ono što smatrate da je bitno. Nema pravila. Prosjek ocjena mi ne znači puno jer mi to nije nikakav dokaz da nešto znate ili ne znate ili da ste u nečemu dobri ili niste. I moj je bio užas jer su me zanimale samo određene stvari, dok sam ostale otaljavao jer sam morao (tako je na svakom fakultetu).

Prednost imaju redoviti studenti. Prednost imaju studenti diplomskog studija (4 i 5 godina) jer bi oni već trebali znati jasno artikulirati svoju bližu budućnost.

Natječaj traje do 21.8., nakon čega još 2 osobe zajedno sa mnom pregledavaju pisma kako bismo sve promatrali iz različitih perspektiva. Nakon toga pravim uži krug i ugovaramo kratki zoom (video) poziv kako bih se uvjerio da ste živa osoba i možda postavio jedno-dva pitanja ukoliko imam nekih nejasnoća. Nakon toga dolazim do konačnog odabira, formaliziramo stvari i prva isplata kreće u listopadu. Skroz jednostavno.

Isto tako, pretpostavljam da će biti više dobrih kandidata, pa sam u skladu s tim otvoren i za drugu stipendiju, istog iznosa”, napisao je Gemeri u svojoj Facebook objavi.  

Dodao je i kako je ovo svojevrstan poziv i drugima koji su proteklih godina napustili svoja sela i gradove i na taj način pomognu zajednici u kojoj su ponikli. Prema njegovim riječima u Hrvatskoj i danas ima puno mladih kojima treba pomoći da se obrazuju, stanu na svoje noge i postanu svoji ljudi.

“Ulaganje u znanje je najbolje moguće ulaganje, a na društvu je da mladima omogući da se obrazuju i napreduju. Puno je onih kojima treba pomoći, a na sreću ima dosta i onih koji mogu pomoći na ovaj ili neki sličan način. Moj primjer je poziv i drugima da se uključe na neki način. Neka iskoriste moj model ili pak smisle nešto novo. Bitno je pomoći mladima u potrebi”,zaključio je Gemeri.