Komletinci: Odana počast ubijenim i poginulim braniteljima bosutske bojišnice

Foto: Đuro Karalić

KOMLETINCI, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestima pogibije nadomak selu i podno spomen-obilježja u središtu Komletinaca, u nedjelju je obilježena 25. godišnjica obrane toga vukovarsko-srijemskog mjesta.

„U obrani Komletinaca u jesen 1991. poginula su 44 branitelja i civila, a na području grada Otoka, kojemu Komletinci danas pripadaju, poginula su 74 branitelja, što dovoljno govori o težini te bojišnice“, rekao je na komemoraciji poginulim braniteljima gradonačelnik Otoka Josip Šarić.

Podsjetio je kako su Komletince i taj dio Slavonije branili pripadnici 105. bjelovarske brigade, 109. vinkovačke brigade, 11. domobranske pukovnije, 3. i 5. gardijske brigade te pripadnici MUP-a i HOS-a. Šarić je ujedno pozvao Državno odvjetništvo da, kako je kazao, konačno, nakon 25 godina, istraži tko je zapovjedio napad na Komletince te da krivci odgovaraju.

Podsjetio je i kako je na današnji dan 1991. agresor u tenkovsko-pješačkom napadu na dva mjesta uspio probiti tzv. bosutsku bojišnicu, ali je zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti branitelja, ipak odbačen.

Vijence podno spomen obilježja položile su i svijeće zapalile obitelji i rodbina poginulih branitelja i civila te brojna izaslanstva među kojima i Predsjednice Republike i predsjednika Vlade, Vukovarsko-srijemske i Bjelovarsko-bilogorske županije, gradova Otoka, Bjelovara i Čazme, braniteljskih i stradalničkih udruga te brojna druga.

Molitvu je predvodio vojni kapelan fra Mate Vincetić dok je u komletinačkoj crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije za sve poginule u agresiji na Komletince služena misa zadušnica.