Darko Puharić dobitnik nagrade za najboljeg redatelja dugometražnog dokumentarnog filma

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac primio je Darka Puharića, redatelja dokumentarno – igranog serijala „Vučedolske tajne“ koji je na nedavno održanom Internacionalnom film festivalu u Madridu dobio nagradu za najboljeg redatelja dugometražnog dokumentarnog filma. Darko Puharić nagradu je osvojio za drugi dio serijala o Vučedolu pod nazivom „Vučedolska jarebica“.

“Nagrade daju poseban „vjetar u leđa“. Reakcije na filmove su stvarno odlične, a nagrada u Madridu nam je posebno važna. Imali smo priliku projicirati i predstaviti film na ovakvom ozbiljnom festivalu čime ispunjavamo naš zadatak, a to je promocija Vukovara i vučedolske kulture“, rekao je Puharić.

Zamjenik Sušac istaknuo je kako je Gradu Vukovaru izuzetno zadovoljstvo biti dio priče koja Vukovar i Vučedol stavlja i izdiže na novu razinu, a s obzirom na važnost vučedolske kulture koja postaje sve prepoznatija.

„Darku Puhariću i Muzeju vučedolske kulture čestitamo na osvojenim nagradama i zahvaljujemo jer vrijednim trudom i radom doprinose promociji našega grada i njegove bogate povijesti. Grad Vukovar nastavljati će podržavati njihov rad“, rekao je Sušac.

Primanju je prisustvovala i ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec koja je rekla kako će nastaviti raditi na promidžbi, istraživanju, proučavanjima i interpretacijama znanstvenih rezultata našega istraživanja, a time i osnažiti europsku baštinu koju čuvamo što je u konačnici naša glavna zadaća.

Novost je da je Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol Europska komisija dodijelila Oznaku europske baštine, a koja je zaslužena zbog aktivne uloge u obrazovanju svih dobnih skupina društva kao i zbog održivog korištenja kulturne i prirodne baštine, a posebno zbog toga što ojačava komunikaciju upravo europske dimenzije prema široj europskoj publici.