Dani Josipa i Ivana Kozarca: Nagradu za životno dijelo primila Dubravka Oraić Tolić

VINKOVCI, U sklopu književno-znanstvene manifestacije 22. dani Josipa i Ivana Kozarca, na prigodnoj svečanosti održanoj u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, nagrađenim književnim znanstvenicima i književnicima uručene su nagrade i priznanja.

Godišnju nagradu za knjigu godine u području književnosti primio je Luka Bekavac za knjigu “Policijski sat” (Fraktura, Zagreb, 2015.), a u području znanosti Krešimir Bagić za knjigu “Uvod u suvremenu hrvatsku književnosti 1970.-2010.” (Školska knjiga, Zagreb, 2016.). Poveljom uspješnosti nagrađena će biti Ljubica Biljan za knjigu “Jakobov san” (Pučko otvoreno učilište, Velika Gorica, 2015.).

Nagrada za životno dijelo pripala je akademkinji Dubravki Oraić Tolić, a nagradu joj je uručio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

U prigodnom obraćanju, Dubravka Oraić Tolić kazala je kako je, kada je čula da je dobitnica nagrade za životno djelo Dana Josipa i Ivana Kozarca, imala “čudan osjećaj pitajući se, znači li to da je došao kraj i da je sve napisala?”.

“Međutim, već kod druge pomisli bilo je sve drugačije. Bila je neizmjerna radost, a potom i poticaj ispunjenosti, a ne ogorčenosti”, kazala je.

Istaknula je kako je posebice vezana za Vinkovce podsjetivši da je 1992. godine bila dio velikog broja kulturnjaka koji su iz Zagreba, u jeku rata, došli u Vinkovce donijevši donaciju knjiga za tadašnju vinkovačku knjižnicu mira.

Tijekom prijepodneva, održani su “Živi kapitali” u u sklopu koje su književnici i znanstvenici Krešimir Bagić, Luka Bekavac, Blaženka Brlošić, Josip Cvenić, Miroslav Mićanović, Franjo Nagulov, Dubravka Oraić Tolić, Adam Rajzl, Goran Rem i Božica Zoko posjetili srednje škole u Vinkovcima te s učenicima razgovarali o književnosti.

“Dani Josipa i Ivana Kozarca” završavaju u subotu tradicionalnom priredbom „Jutro poezije“.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić