Dan državnosti RH: Napravljeno je puno toga ali je i dalje pred nama niz izazova

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru je obilježen Dan državnosti RH. Nakon što je položio vijenac podno spomen obilježja župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić kazao je prošlo 30 godina o ustrojavanja Hrvatskog sabora i da kada se govori o rekapitulaciji učinjenoga može se reći da je puno toga napravljeno za mladu hrvatsku državu.

„Postali smo i dio euroatlantskih integracija. Sada se maksimalno moramo svi okrenuti tome da mlada Republika Hrvatska postane ekonomski i gospodarski jaka i snažna članica EU kako bi mladost ostala. Zadaća je to svih nas“, rekao je Galić.

Ispred izaslanstva Grada Vukovara vijenac je položio gradonačelnik Ivan Penava koji je rekao kako je poslije Domovinskog rata i svih stradanja nam nama da stvorimo državu po mjeri čovjeka ali i da se u tome do sada kao država nismo iskazali.

„Puno velikih stvari smo ostvarili, postali smo i dio euroatlantskih integracija ali smo svi u isčekivanju rezultata svakog novog popisa stanovništva i to posebno mi u Vukovaru, Slavoniji i rubnim područjima. Brojke su poražavajuće jer smo demografski opustošeni. Kao društvo nismo stvorili uvjete dostajnog života za običnog hrvatskog čovjeka. Od toga ne smijemo okrenuti glavu i o tome moramo pričati. To je najvažnija bitka koju smo radi dnevne politike, interesnih skupina i sitnih interesa zanemarili i to nam ne služi na čast“, rekao je Penava.

Vijenac je podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i podno biste dr. Franje Tuđmana u središtu Vukovara položilo i povjerenstvo GO HDZ-a Vukovar na čelu sa Nikolom Mažarom.