Dan državnosti: Položeni vijenci i zapaljene svijeće

Foto: www.facebook.com

VUKOVAR/VINKOVCI, Hrvatska slavi Dan državnosti, 28. obljetnicu od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti, u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ. 

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara te druga, među kojima i Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” čiji polaznici će u srijedu u Vukovaru imati svečanu promociju završetka izobrazbe vojnih škola HVU-a i to Visoke dočasničke izobrazbe, Temeljne časničke izobrazbe i pilota, Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” te Ratne škole “Ban Josip Jelačić” za potrebe Hrvatske vojske. Tom prigodom bit će promovirano novih 63 poručnika i poručnica, među kojima je i pet vojnih pilota.

Svetu misu u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio je vojni biskup, mons. Jure Bogdan, a nakon mise sudionici obilježavanja prošli su u mimohodu gradskim ulicama do Križa na ušću Vuke u Dunav podno kojega je položen vijenac.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić u prigodi obilježavanja Dana državnosti upriličio je u Palači Srijem svečani prijem.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te svetom misom Dan državnosti obilježen je i u Vinkovcima. U ime gradskih vlasti vijenac su kod križa poginulim braniteljima na Gradskom groblju položili predsjednik Gradskog vijeća Mladen Karlić i zamjenica gradonačelnika Kata Krešić te druga izaslanstva. Svemu misu u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služio je župnik, mons. Tadija Pranjić.