Dalić u Spačvi pustila u rad furnirski nož, jedini takve vrste u Europi

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić pustila je u vinkovačkoj Spačvi u rad furnirski nož, najmoderniji stroj te vrste koji je po prvi put instaliran u neku tvornicu u Europi poručivši kako smatra da je razvoj proizvoda visoke dodane vrijednosti najznačajniji  doprinos razvoju drvoprerađivačke industrije i rastu segmenata gospodarstva koji se nadovezuju na preradu drva.

“To je smjer i strategija i koju zastupa i Vlada i prema kojoj su usmjerene različite mjere koje poduzimamo”, kazala je Martina Dalić.

Po riječima predsjednika Uprave Spačve Josipa Faletara, kupovinom furnirskog noža, vrijednog 10 milijuna kuna, Spačva nastavlja višegodišnji investicijski ciklus u novu opremu i strojeve kako bi odgovorila na aktualne trendove u proizvodnji vezano za kvalitetu furnira koji mora biti potpuno ravan. Furnirski nož će omogućiti znatno veći kapacitet i kvalitetu obrade, dok će se novom tehnologijom značajno smanjiti udio škarta s 21 na 2 posto, naveo je.

„Spačva je danas uspješno, stabilno i perspektivno poduzeće. Fokusom na izvoz proizvoda visoke dodane vrijednosti gotovo smo udvostručili prihode, a značajno smo povećali i profitabilnost. Dosad smo uložili 60 milijuna kuna u modernizaciju proizvodnje, a do 2019. namjeravamo uložiti dodatnih 60 milijuna kuna. Pritom ne samo da smo očuvali postojećih 570 radnih mjesta, već smo zaposlili 280 novih radnika. Zaista smo ponosni što smo jedan od najvećih poslodavaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, s više od 850 zaposlenika. Ambiciozni smo u razvojnim planovima i želimo zaposliti još 200 radnika, ali da bismo to ostvarili trebamo još trupaca”, rekao je Josip Faletar.

U Spačvi su bili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vinkovački gradonačelni Ivan Bosančić koji su prethodno Martinom Dalić razgovarali o stanju u gospodarstvu.

“Upoznao sa potpredsjednicu Vlade s činjenicom da 42 posto uposlenih u Vukovarsko-srijemskoj županiji rade u vinkovačkim tvrtkama te je upravo vinkovačko gospodarsvo zadnji bedem u obrani gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije i u odnosu na sve one zakone koji se pripremaju bitno je to prepoznati”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić dok je župan Galić kazao kako je stav županijskih vlasti da se drvnom sirovinom koja se sječe u šumama na području županije prvo moraju podmiriti ovdašnji drvoprerađivači, a tek onda ostali.