Članovi PD Frankopan Rokovci-Andrijaševci u drugom planinarskom pohodu na Kamešnici

Foto: PD Frankopan

ANDRIJAŠEVCI, Šesteročlana ekipa PD Frankopan iz Rokovaca i Andrijaševaca odazvala se pozivu planinarskog društva Jelinak iz Trilja i sudjelovala u 2. Međunarodnom mihovilskom danu te Danima planinara Dalmacije, pohodu na vrh Konj.

Kamešnica je planina koja sa svojih 20 km duljine dijeli livanjsko polje od Dalmacije, dio  je masiva Dinare, a vrh Konj (1856 m) najviši vrh Kamešnice, nalazi se na teritoriju BiH. 

Središnje mjesto događanja bio je gradski park grada Trilja, u kojem su svoje šatore smjestili planinari iz 64 planinarske udruge s preko 500 sudionika iz Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine, te Srbije, navodi predsjednica Frankopana Dragica Šibenik dodajući je na tradicionalnom usponu na Kamešnicu – Konj, glavnoj turi manifestacije, 130 planinara vrlo uspješno, po vjetrovitom vremenu, ispenjalo mitski Konj u pratnji članova Stanice planinarskih vodiča Split i osiguranju HGSS Stanica Split ispostava Sinj.Trilj,

Drugi dan pohoda, sudionici manifestacije mogli su otići do izvora rijeke Grab, u istoimenom selu i posjetiti tradicionalni obiteljski mlin, obitelji Samardžić. Ekipa PD Frankopana odlučila se nedjelju prijepodne posjetiti Sinj, tvrđave Kamičak i Stari grad, srednjevjekovnu utvrdu na brdu iznad Sinja sa zavjetnom crkvom, gdje se 1715.godine vodila poznata bitka protiv Turaka, u čast koje se i danas održava manifestacija Sinjska alka. Također, posjetili su i muzej Sinjske alke.

Foto: PD Frankopan

Najmlađa sudionica pohoda bila je planinarka Olivera (3 god.) iz  HPD Malačka, Kaštel Stari, a najstariji planinar Ivan (93. godine) došao je iz HPD Prenj1933 Mostar.

Bio je to drugi službeni pohod PD Frankopan Rokovci-Andrijaševci, a zainteresirani za članstvo i izlete mogu ostaviti poruku na stranici društva, upitati na adresi sjedišta društva, pivnici “The White Boar” u Andrijaševcima ili kontaktirati predsjednicu društva Dragicu Šibenik na mobitel 099/516-1427.