Članovi PD “Frankopan” planinarili na Kamešnici i u Međimurju

Foto: PD Frankopan

Protekli vikend planinari Planinarskog društva “Frankopan” iz Rokovaca- Andrijaševci proveli su na dva suprotna kraja domovine. Naime, 11 članova toga društva sudjelovalo je u tradicionalnom zimskom pohodu na vrh Konj, u gostovanju kod Planinarskog društva “Jelinak” iz Trilja, dok je druga grupa planinara sudjelovala u planinarskom pohodu u Međimurju.

Konj je najviši vrh Kamešnice, visok je 1856 m i pripada susjednoj Bosni i Hercegovini.U Zimskom usponu ove godine sudjelovalo je skoro 200 planinara koji su se unatoč niskoj temperaturi, s polazišne točke od -7 stupnjeva i jakoj buri, u tri različita smjera organizirano kretali prema vrhu Konj. Nakon uspona, planinari su se u planinarskom skloništu “Sv. Mihovil” okrijepili ukusnim gulašem, ćevapima, kuhanim čajem i vinom.

Foto: PD Frankopan

No, planinari PD” Frankopan” nisu ostali samo na jednom vrhu, sutradan su u društvu predsjednika Planinarskog društva “Kamešnica Otok Dalmatinski” Ante Tadića pohodili vrh Glavaš, visine 1308 m. Vrh Glavaš jedini je vrh Kamešnice koji se nalazi u Hrvatskoj i kontrolna je točka Hrvatske planinarske obilaznice.

Druga grupa planinara, koja se otisnula u Međimurje u tradicionalni pohod u organizaciji PD “Bundek” iz Međimurja, krenuli su na svoj put u subotu ujutra iz Osijeka, u društvu planinara “Bršljan Jankovac” iz Osijeka i “Belišća” iz Belišća. Planinarski pohod upriličen je povodom blagdana sv. Vinka od toplica u Sv. Martinu na Muri do Murskog Središća. Inače, PD “Bundek” je prošle godine od HPS-a proglašen najboljom planinarskom udrugom, a njihov “Vincekov pohod” također jedne godine proglašen najbolje organiziranom planinarskom manifestacijom.