Capak: Razmišlja se o djelomičnom odustajanju od covid potvrda

Foto. N1

ZAGREB, Govoreći za HTV ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak rekao je da će Europska komisija uskoro priznati brze antigenske testove te da se za to zalaže 18 država članica. Prema njegovim riječima covid potvrde gube na važnosti otkad se pojavila omikron-varijanta virusa dodajući kako od početka godine imamo 40.000 reinfekcija.

„Raspravlja se o tome da se i o odustane od covid potvrda u nekom dijelu poput nekih europskih država. Covid potvrde gube na svojoj važnosti otkad je došla omikron-varijanta virusa. Omikron-varijanta zaobilazi imunološki sustav. Imamo od početka godine oko 40.000 reinfekcija, a do nove godine ih je bilo ukupno oko 10.000. Na vrijeme ćemo obavijestiti javnost o svemu što se tiče covid potvrda. Ne bismo išli u cjelovito odustajanje, već samo djelomično. Europa i dalje koristi covid potvrde, a koristit ćemo ih i mi”, rekao je Capak.

Pojasnio je da je već nekoliko puta Hrvatska govorila kako je nepravedno da se ne prizna preboljenje bolesti brzim antigenskim testovima, a govorio je i o testiranju učenika.

“Radi se o testu u okviru kojega se ne mora štapić duboko gurati u nos. To je jednostavniji postupak. Svatko ga si sam može napraviti ili mu to može netko drugi. Vrlo je jednostavan, brzo se može napraviti i daje prilično dobre rezultate”, rekao je Capak.

Interesantno je kako je ubrzo poslije ovakve Capakove izjave o mogućem ukidanju covid potvrda oglasio se i šef nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović koji je rekao kako za sada nema ništa od ukidanja covid potvrda. Ubrzo se ponovno oglasio i sam Capak rekavši kako on nije govorio o ukidanju covid potvrda nego da su njegove riječi pogrešno prenesene!!!