Buran produženi vikend za policiju: Provale, tuče, prometne nesreće…

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Poslije produženog uskršnjeg vikenda PU Vukovarsko – srijemska oglasila se s priopćenjem za javnostu kojem su pobrojali niz događaja koje su zabilježili.

Tijekom vikenda, točnije između 3./4. travnja 2021. godine, u Vinkovcima su evidentirane dvije provale u parkirane osobne automobile. U Dugoj ulici je provaljeno u osobni automobil vinkovačkih registarskih oznaka kada su vlasniku otuđeni bankovne kartice te novac, zbog čega je 28-godišnjak podnio kaznenu prijavu te je prijavio materijalnu štetu na svom automobilu i zbog nestalih predmeta. U približno vrijeme u ulici Antuna Mihanovića, iz parkiranog osobnog automobila vinkovačkih registarskih oznaka su nestale bankovne kartice zbog čega je 30-godišnja Vinkovčanka podnijela kaznenu prijavu i prijavila materijalnu štetu. Policija je u obje provale automobila provela očevide te se poduzimaju izvidi.

U petak je, 2. travnja 2021. godine, 48-godišnji Vinkovčanin nadležnoj policijskoj postaji u Tovarniku podnio kaznenu prijavu protiv, za sada, nepoznatog počinitelja jer su oštećeni nadgrobna i natpisna ploča s grobnog mjesta preminule rodbine oštećenog Vinkovčanina. Policija je provela očevid, provodi se kriminalističko istraživanje te je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela povrede mira pokojnika.

U subotu 3. travnja 2021. godine u Nuštru je na nekoliko mjesta, a i u blizini nogometnog igrališta, došlo do fizičkog sukoba među više osoba, zbog čega je došlo  i do oštećenja jednog osobnog vozila. Naime, oko 18,20 sati je u Nuštru došlo do verbalnog i fizičkog sukoba među više osoba, a policija je bila odmah pripravna i ubrzo su zaustavili nastalo nasilje. Utvrđenim izvidima policija je u nadležnu postaju privela više muškaraca koji su se sukobili u blizini nogometnog igrališta, a gdje se u to vrijeme događao nogometni susret. Tijekom sukoba među više osoba oštećen je jedan osobni automobil vinkovačkih registarskih oznaka 27-godišnjaka iz Nuštra, zbog čega je policija provela očevid te će nakon utvrđenih nedvojbenih činjenica biti podnijeta odgovarajuća kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Kako je u događaju sudjelovalo više osoba čime je bio narušen javni red i mir u većem obimu, policija i dalje provodi krimnalističko istraživanje, radi utvrđivanja svih činjenica.

U petak je oko 18 sati u Vukovaru, u ulici Europske unije, policija uz uporabu sredstava prinude uhvatila 39-godišnjaka iz Vinkovaca, koji je nekoliko minuta prije upravljao prometnom cestom osobnim automobilom vukovarskih registarskih oznaka te je ignorirao prometna pravila u vidu postavljenih prometnih oznaka. Kako je 39-godišnjak zaustavljen tek nakon ekspeditivnog djelovanja policije, utvrđena su mu tri prometna prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog kojih je bježao od policija, jer je uočen već u početku kršenja, a provedenim daljnjim postupcima kriminalističkog istraživanja u vozilu i kod njega su pronađeni segmenti opojne droge kokain. Policija je protiv 39-godišnjaka podnijela optužni prijedlog zbog prekršaja iz  članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

U petak i subotu policija je zabilježila četiri slučaja kršenja u prekoračenju propisanog radnog vremena ugostiteljskih objekata, jer je zakonski okvir obilježen Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti te odredbama nadležnih stožera civilne zaštite. 

Tako smo pred ponoć 1. travnja, točnije u 23,35 sati, unatoč dozvoljenog rada objekta do 22 sata zatekli na terasi ugostiteljskog objekta u Ivankovu više od 20 gosti, a što je protivno odredbi vezanoj za radno vrijeme ugostiteljskih objekata zbog čega je 24-godišnjem vlasniku ugostiteljskog obrta podnijet prekršajni optužni prijedlog zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 9. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Isto tako 2. travnja, u 1,15 sati, u Vukovaru, ulica Slobode, u ugostiteljskom objektu zatečeno je nekoliko osoba na terasi što je bilo protivno odredbi o vremenu trajanja ugostiteljskih objekata (6-22), a izvidima su utvrđeni i kršenja o mjerama epidemioloških obveza. Odgovorni djelatnik ugostiteljske djelatnosti, 37-godišnjak iz Vukovara, je prekršajno prijavljen zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 9. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, te je podnijeto izvješće nadležnom inspektoratu Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Također, 2. travnja, oko 1.30 sati, u Drenovcima je policija u ugostiteljskom objektu terase zatekla nekoliko osoba kako konzumira proizvode iz tog objekta što je bilo protivno odlukama i odredbama Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti pa je vlasnik te ugostiteljske djelatnosti prekršajno prijavljen zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 9. Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti.

U Drenovcima je istoga dana, u drugom ugostiteljskom objektu, 44-godišnji voditelj ugostiteljske djelatnosti zatekao nekoliko osoba unutar objekta. Policijska ophodnja je uočila kršenja nepridržavanja radnog vremena jer su zatečeni iza 22 sata te su uredujući policijski službenici utvrdili da navedeni 44-godišnjak nije omogućio provođenje epidemioloških obveza. Žurno će biti proslijeđena obavijest nadležnom državnom inspektoratu.

Za vrijeme uskršnjih blagdana, od 2. do 5. travnja, na području PU vukovarsko-srijemske zabilježeno je 14 prometnih nesreća, od čega 10 prometnih nesreća u kojima je nastupila samo materijalna šteta, dvije prometne nesreće s teže ozlijeđenim osobama (u kojima su tri osobe teže ozlijeđene) te dvije  prometne nesreće s lakše ozlijeđenim osobama(Otok, Vinkovci) u kojima su ukupno dvije osobe lakše ozlijeđene.

U nedjelju, 4. travnja, oko 15,30 sati, 65-godišnjak iz Gunje, upravljao je osobnim automobilom županjskih registracijskih oznaka. Dolaskom do raskrižja oduzeo je prednost prolaska osobnom vozilu austrijskih registracijskih oznaka kojim je upravljala 22-godišnjakinja iz Gunje te je došlo do udara u vozilo. U prometnoj nesreći 65-godišnjak je teže ozlijeđen, no ozlijede nisu ugrožavajuće po život.

U nedjelju, 4. travnja, oko 1,20 sati, na južnoj obilaznici grada Vinkovaca dogodila se prometna nesreća u kojoj su dvije osobe teže ozlijeđene. 22-godišnjak iz Vinkovaca je, upravljajući osobnim vozilom BMW osječkih registracijskih oznaka, krećući se iz smjera Jarmine u smjeru Županje, uslijed neprilagođene brzine kretanja sletio s kolnika. Tom prilikom došlo je do udara u odvodni kanal, a potom i do prevrtanja vozila. U prometnoj nesreći teže su ozlijeđeni i vozač i putnik u vozilu, 23-godišnjak iz Korođa. Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako vozač i putnik u vozilu nisu za vrijeme vožnje koristili sigurnosni pojas. Ozlijede koje su zadobili vozač i putnik u vozilu nisu opasne po život.

U Otoku je, 2. travnja, oko 10,30 sati, 32-godišnjak iz okolice Poreča uslijed neprilagođene brzine kretanja, osobnim vozilom pulskih registracijskih oznaka, sletio s kolnika u odvodni kanal. Putnica u vozilu, 26-godišnjakinja iz Komletinaca, lakše je ozlijeđena dok je vozač neozlijeđen.

U Vinkovcima je 2. travnja, oko 13,10 sati, na raskrižju Zvonarske i Ulice Nikole Tesle, 64-godišnjak iz Vinkovaca, upravljajući osobnim vozilom, prošao za trajanja crvenog svjetla na semaforu, te udario u osobni automobil koji se kretao raskrižjem, kojim je upravljao 43-godišnjak iz Vinkovaca. U prometnoj nesreći 43-godišnjak je lakše ozlijeđen.

Zbog nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu za vrijeme upravljanja vozilom, šest vozača je smješteno u službene prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a najveća koncentracija alkohola u organizmu od 1,77 g/kg izmjerena je kod 21-godišnjaka iz Vukovara, koji je 3. travnja, oko 3,45 sati u Vukovaru, u Ulici Blage Zadre, osobnim vozilom sletio s kolnika na travnatu površinu te udario u rasvjetni stup.

U vremenu od 2. do 5. travnja fiksne kamere za nadzor brzine kretanja vozila zabilježile su 152 prekršaja.