Bučko: Ako ne znamo sami prepišimo od onih koji znaju

Foto: Marko Nukić

VUKOVAR, Nenad Bučko, predsjednik vukovarskog HNS-a i vijećnik u Gradskom vijeću, ukazao je na konferenciji za novinare kako Grad Vukovar stagnira i odumire.

„Godinu i deset mjeseci prošlo je od prijevremenih izbora i izbora novoga gradonačelnika. Rezultat rada od tada je da se samo započeti projekti završavaju ali i da nema novih projekata, tvrtki, otvaranja radnih mjesta… Izjave o 300-500 otvorenih novih radnih mjesta ne stoje jer se dogodilo o prelijevanju radnika iz jedne tvrtke u drugu“, rekao je Bučko.

Ukazao je i kako je pri tome sve vrijeme za gradske vlasti uvijek netko drugi kriv i to najčešće država i njena ministarstva. Upitao se i tko će sada biti kriv kada vlast i na gradskoj, i na županijskoj i na državnoj razini obnaša HDZ. Bučko je na konferenciji za novinare pozvao gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu da sjednu i o njegovom trošku odvezu se do Ivaneca i upoznaju se s načinom rada tamošnjeg gradonačelnika Milorada Batinića (HNS) koji je doveo do toga da ovaj gradić bude proglašen za najpoželjniju destinaciju do 100.000 stanovnika za ulaganje u Europi.

„Kada je gradonačelnik Batinić govorio o tome kako su uspjeli od Ivaneca napraviti takav grad rekao je da su imali viziju i cilj i da nisu sjedili i čekali pomoć nego su odlučili samo pokrenuti stvari. To je poruka i gradu Vukovaru da prestanemo plakati i počnemo djelovati samostalno. Danas gradonačelnik jednoga grada mora djelovati kao menadžer i raditi aktivno i proaktivno“, istakao je Bučko.

Kao primjer nesnalaženja gradskih vlasti spomenuo je projekt obnove vukovarskog Vodotornja gdje je zatraženo učešće i sudjelovanje građana Hrvatske i dijaspore, a nije se apliciralo na fondove EU.

IVAN MATIĆ