Brojni posjetitelji uživali u ovogodišnjoj Noći muzeja

Foto: Đuro Karalić
VINKOVCI, Ove godine u svom 14. izdanju Noć muzeja održala se 1. veljače od 18 sati do 1 sat poslije ponoći na čak 250 lokacija te u oko 130 gradova i općina diljem Hrvatske, pa i u gradovima i općinama Vukovarsko-srijemske županije.

Prošle godine tema je bila sport, a ove godine inovacije i digitalizacija.

U vinkovačkom Gradskom muzeju, kojemu je ovo bila 11. Noć muzeja, brojni posjetitelji imali su prigodu razgledati izložbu puhačkih instrumenata Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vinkovci, pogledati hologramsku projekciju o banu Josipu Šokčeviću ili u prostoru Stalnog etnološkog postava uživati u predstavljanju Udruge Pisanac iz Otoka i priredbe “U Otoku moba” uz nastupe ŽPS Radenice i MPS Suvadžije. U prostoru Stalnog arheološkog postava predstavljeni su QR audio vodiči koje je bilo moguće isprobati uz korištenje mobilnih uređaja. U obližnjoj Galeriji likovnih umjetnosti Slavka Kopača otvorena je izložba akademskog slikara Ivana Peraka.

Muzej vučedolske kulture ponudio je izložbu “Bez zanata nema alata” i “Sto godina vile Streim”koja je zaštićeno kulturno dobro kao prva zgrada izgrađena od armiranog betona na području šire regije. Posjetitelji su imali prigodu razgledati stalni postav kroz interaktivnu igru namjenju svim uzrastima. Potaknute brojnim nalazima jelenjih i goveđih rogova pronađenih u istraživanjima Vučedola, arheologinje Dora Šimić i Slavica Bošnjak rekonstruirale su tehnologiju upotrebe vučedolske pile – inovacije svoga vremena.

Osim rmogućnosti razgledavanja stalnih zbirki, posjetitelji Gradskog muzeja Vukovar imali su mogućnost povezati se s Muzejom vučedolske kulture putem programa “Fotkaj i poveži se!”, a održana je i likovno digitalna radionica za djecu i odrasle pod vodstvom muzejskog pedagoga Ivane Nadovski i kustosa Rosanke Savić – Mitrović.

U Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera u Županji otvorena je izložba Eve Vučković “Osuvremljenje narodne nošnje 2018.” te prigodni glazbeni program uz mogućnost razgledavanja stalnog postava muzeja.

U ovogodišnju “Noć muzeja” Muzej Cvelferije uključio se sa izložbom “Ponjave iz Cvelferije” koju Muzej organizira u suradnji s udrugom “Čuvarice” iz Drenovaca i pojedincima s područja Cvelferije, a šumarski muzej u Bošnjacima izložbom fozografija “Šuma okom šumara”.