Branko Maretić Dečina krenuo s Liske pokušavajući postati prvi Hrvat koji će propješačiti CLDT

Foto: Igor Nađ

ILOK, Rano jutros, s najvišeg vukovarsko-srijemskog vrha Liske, put Dubrovnika na krajnjem jugu Hrvatske krenuo je Branko Maretić Dečina, hrvatski thru hiker koji će se pokušati upisati u povjest kao čovjek koji je prvi propješačio Croatian Long Distance Trail (CLDT), turističko-planinarsko-avanturistički pješački put u nastanku, koji se proteže od Iloka do Dubrovnika, u dužini većoj od 2300 kilometara.

U pratnji Branka Maretića Dečine nalazi se Nikola Horvat, začetnik ideje o Croatian Long Distance Trailu i prvi Hrvat koji je prošle godine prohodao Pacific Crest Trail (PCT), put koji vodi zapadnom obalom SAD-a od granice s Meksikom do granice s Kanadom. Dio vukovarsko-srijemske trase s Maretićem su propješačili i Igor Nađ, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Cibalia Vinkovci i ravnateljica iločkog Gradskog muzeja Maja Barić.

Po riječima Igora Nađa, koji će se thru hikeru Branku Maretiću Dečini pridružit  i sutra pri prolasku Osječk-baranjaskom županijom, za očekivati je da će Maretiću za ostvaranje poduhvata trebati oko tri mjeseca.

“Bez sumnje, danas se piše povijesni dan za sve koji ljubav prema planinama, prirodi, hodanju i boravljenju u najdivnijim ljepotama Lijepe naše i šire, ulažu u nešto što će postati zalog za buduće generacije, pokoljenja koja su već sada u opasnosti da izgube divljinu zauvijek”, ističe Nađ dodajući kako svi koji žele, mogu se pridružiti Branku bilo gdje i na bilo kojoj lokaciji i etapno mu praviti društvo. 
Hodanje Branka Maretića Dečine može se pratiti na njegovoj fecebook stranici kao i na web stranici Udruge CLDT: www.cldt.hr gdje se može saznati i više pojedinosti o  Croatian Long Distance Trailu.

.