Božinović: Hrvatski narod nije tražio ni rat, ni osvetu, ali traži pravdu

Foto: Đuro Karalić

BOROVO, Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja ubijenim redarstvenicima u Borovu je danas obilježena 27. obljetnica mučkog ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika, pripadnika specijalne jedinice policije Vinkovci, ubijenih iz zasjede u tome mjestu 2. svibnja 1991. godine.

“Izvršitelji zločina u Borovu bili su lokalni četnici, dragovljci iz Srbije, ali stvarni iluzionisti sjedili su i tadašnjim srbijanskim intelektualnim krugovima”, kazao je izaslanik predsjednice Republike Ante Deur na komemorativnom skupu, održanom u središtu Borova.

Po njegovim riječima, kao što hrvatski narod nije želio rat, tako nije želio ni osvetu.

“Ali tražimo pravdu. Iako niti jedna presuda ne može oživjeti naše ubijene i poginule hrvatske policajce, vojnike i civile, trajna je zadaća Republike Hrvatske progoniti sve osumnjičene za ratne zločine dok ne budu privedeni pravdi”, rekao je.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, župan osječko-baranjski Ivan Anušić naglasio je kako je za Hrvatsku svoje živote dalo 15.000 mladih ljudi te da je ta žrtva vječna i univerzalna vrijednost hrvatskog naroda, svijesti i države. Naglasio je kako žrtva nije bila uzaludna.

“Povijest nećemo zaboraviti kao ni činjenicu da svi počinitelji ovog strašnog zločina, najokrutnijeg u Domovinskom ratu, nisu odgovarali niti su dostupni hrvatskim pravosudnim tijelima. Isto tako, nećemo prekinuti s nastojanjima da dođemo do podataka o svim nestalim osobama. Hrvatska se nikada neće umoriti od postavljanja opravdanih zahtjeva”, poručio je u ime predsjednika Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata “Krpelj” Vinkovci i saborski zastupnik Stevo Culej upozorio je kako se hrvatska povijest svakodnevno iskrivljuje navevši kako je za ratni zločin počinjen u Borovu Selu odgovarao “samo Milan Marinković, koji je dobio tri i pol godine, smanjeno na tri godine”.

“Zar je taj jedan ubio 12 hrvatskih redarstvenika i 21-og ranio. Dobro je znano da je policija dobro odradila svoj posao i znamo da je to netko preuzeo iz odvjetništva. Po kojim kriterijima rade odvjetništvo i pravosuđe i po kojim kriterijima se vade predmeti?”, upitao je Culej.

Molitvu za ubijene redarstvenike, na skupu kojem su nazočni bili i ministar branitelja Tomo Medved i ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata, don Marko Medo. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica, a stadionu HNK Cibalije održane su atletske utrke.