Obnavlja se mohovski mamut; cilj izgradnja edukacijskog parka

Foto: Udruga "Dolina mamuta"

MOHOVO, Nakon što je u Mohovu osnovana Udruga „Dolina mamuta“, nije trebalo puno vremena da njeni članovi pokrenu projekt koji za konačni cilj ima izradu edukacijskog parka posvećenog ovim davno izumrlim životinjama, a prvi korak je bila obnova slamnate skulpture mamuta, koja već duže vrijeme krasi središte mjesta.

„Želim zahvaliti prijateljima projekta i naše inicijative Dolina mamuta, prije svega Vukovarsko-srijemskoj županiji, udruzi „Slama“ iz Osijeka, kao i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u postavljanju slamnatog modela, za koji se nadamo da će privući veliki broj turista i zaljubljenika u povijest. Svjesni smo kako još imamo puno posla do konačnog cilja – prepoznatljivosti našeg mjesta na turističkoj karti istoka Hrvatske, ali smatramo kako smo na dobrom putu jer je već sada veliko zanimanje za „mohovskog mamuta“ i uvjereni smo kako mjesna privreda, prije svega ugostiteljske i turističke djelatnosti, mogu uvelike profitirati kada cijeli projekt bude završen – što znači izgradnju edukacijskog parka u Mohovu“, istaknula je jedna od inicijatorica projekta i članica udruge „Dolina mamuta“, Vedrana Finta.

Iz Muzeja grada Iloka najavljuju početak istraživanja na lokalitetu, koji je pobudio zanimanje struke, ali i šire javnosti.

„U procesu dosadašnjih radova na lokalitetima, postignuli smo sporazum da ćemo odrediti jedan od lokaliteta, njegovu širinu te ga istražiti sondama. Kada smo postavili skulpturu mamuta, htjeli smo pokazati da i u Mohovu postoji zanimljiva priča, a mamut je zaista fantastična ikona“, pojasnila je Maja Barbarić, ravnateljica Muzeja.

Kako ističu u Udruzi „Dolina mamuta“, želja im je izgraditi održivi projekt koji će potaknuti ostanak mladih u Mohovu, te iskorištavanje sve većih kulturnih i povijesnih turističkih potencijala istoka Hrvatske.