Borbama Rimljana i barbara završili VI. Rimski dani, posjetitelja do sada najviše

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Rimljani i barbari opet su se sukobili, ali ovoga puta su zaratili u sred Vinkovaca u sklopu VI. Rimskih dana koji su u nedjelju završili, a po procjeni organizatora, bili su najbolje do sada organizirani, ali i posjećeni. Neslužbena procjena je da je na svim događanjima bilo više od 20.000 posjetitelja.

“Opet smo dokazali da su Rimski dani manifestacija koja može ponuditi izvrsnu turističku priču. Ovogodišnja manifestacija je posebice dobro organizirana i bez imalo skromnosti, mogli bi govoriti o malim Vinkovačkim jesenima”, ocjena je gradonačelnika Ivana Bosančića.

Ovogodišnji Rimski dani održani su pod geslom “Barbari, opet?!” u spomen na bitku iz 378. godine kod Hadrianopola, gdje se Barbarima suprotstavio rimski car Valens, rođen u Cibalama (današnjim Vinkovcima), a koji je bitku izgubio i na bojištu poginuo.

“Pokazali  smo da Vinkovci nisu samo centar Šokadije već grad koji se može pohvaliti bogatom i dugom povjesti, a jedna od povjesnih točaka kojom se Vinkovčani vole pohvaliti je rimsko razdoblje”, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković.

U sklopu manifestacije održan je i 1. Craft festival “Beeram domaće” uz koncerte “Hladnog piva” i “Belfast Fooda”.