Boravak na suncu: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/Silvia

  Većina ljudi živi u uvjerenju kako su sunčeve zrake štetne te stoga izbjegavaju izlaganje suncu. Naravno da pretjerano izlaganje suncu može imati negativan učinak na ljudski organizam. No, kako za sve u životu, tako i u ovom slučaju treba se držati zlatnog pravila – budite umjereni kako bi vaš organizam mogao savršeno funkcionirati.

  Današnji užurbani način života, boravak pred televizorom i računalom, ne izlaganje suncu i sl. dovode do depresije i raznih oboljenja. Zasigurno ste primijetili kako sunce pozitivno utječe na vaše raspoloženje a jutarnje i kasnopopodnevno izlaganje suncu može biti izrazito ljekovito.

  Vitamin D, koji je izrazito važan za djelotvorno funkcioniranje našeg organizma, proizvodi se kao reakcija izlaganju sunčevoj svjetlosti. Upravo manjak ovog vitamina povezan je s nastankom karcinoma, srčanih problema te depresije i sličnih psihičkih tegoba.
  Također, vitamin D važan je za sintezu kalcija u našem organizmu te ukoliko ga manjka može uzrokovati osteoporozu, reumu i artritis.

  Već sam nekoliko puta naglasila kako sunce utječe na naše raspoloženja ali i na bioritam. Naime, u mozgu se nalazi žlijezda koja luči  dva izuzetno važna hormona – serotonin i melatonin. Serotonin, koji se još naziva i hormonom sreće, regulira osjećaj gladi, rad mišićne kontrakcije, tjelesnu temperaturu te raspoloženje. Kada se izluči dovoljna količina serotonina, kod osobe se javlja osjećaj zadovoljstva i opuštenosti. Nasuprot tome, melatonin je hormon koji se izlučuje noću te je odgovoran za našu vitalnost i uravnoteženu naviku spavanja. Izlaganje suncu, baš kao i tjelesna aktivnost, uzrokuju izlučivanje serotonina tijekom dana. Ukoliko tijekom dana ne dođe do izlučivanja serotonina (ili se izlučuje u manjoj količini), tada neće doći niti do izlučivanja melatonina tijekom noći što posljedično uzrokuje nesanicu. Stoga je izlaganje suncu s aspekta postizanja dobrog raspoloženja, opuštenosti i kvalitetnog sna vrlo važno.

  Također, sunčeva svjetlost važna je u procesu detoksikacije. Sunčeva svjetlost potiče apetit, poboljšava rad jetre te izbacivanje toksina iz organizma.

  Isto tako, boravak na suncu pomaže u stvaranju bijelih krvnih zrnaca – leukocita te crvenih krvnih zrnaca – eritrocita. Poboljšava i cirkulaciju kao i sposobnost obnove tkiva.

  Zaključno, ukoliko ste depresivni, blijedi, iscrpljeni te lošeg raspoloženja, vrlo vjerojatno vam nedostaje vitamina D u organizmu. Kako bi upili svu dobrobit sunčeve svjetlosti, predlažem da se svakodnevno izlažete suncu barem 15min-30min. Ako ne boravite duže od 15min na suncu, nemojte nanositi kreme sa zaštitnim faktorom jer one umanjuju nastanak vitamina D.

  Poslušajte taj savjet i vaše tijelo bit će vam zahvalno.