Blagdan je Pepelnice ili Čiste srijede kojim je započelo razdoblje korizme

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, koja ove godine pada 22. veljače, u Katoličkoj crkvi započinje korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Pepelnica ili Čista srijeda i Veliki petak jedini su dani u godini kada Crkva propisuje strogi post i nemrs. Post, koji je propisan za Pepelnicu i Veliki petak, znači da se katolici od 18. do 60. godine života (s izuzetkom bolesnika) taj dan smiju samo jednom do sita najesti, što ne isključuje i druge oblike odricanja (gledanje TV, izbjegavanje zabava i sl.).

Na Pepelnicu su žene iskuhavale posuđe u pepelu kako bi bilo besprijekorno čisto. Pepelili su se i ljudi. Simbolika je u riječima: “Prah si bio, prah ćeš biti”. Vrijeme je to molitve i dobrih djela. Crkva uči da je svaki kršćanin dužan činiti pokoru. Naši stari su se toga i držali, postili su sve petke, a ne samo na čistu srijedu (Pepelnicu) i Veliki petak. Postili su na drugačiji način, na kruhu i vodi.

Župnik Josip Lovretić u svom djelu “Otok – narodni život i običaji”, objavljenom još 1897. godine kazuje: “U post jedu samo posna jela bez škramice masti. Sad imade samaca koji zafrigaju ili zaprgaju mašću. Ljudi će kadgod primrstit, ali žene neće nikad, osobito starije. Imade i danas svita, osobito starijeg, koji poste čitavu korizmu, pa neće ni nedilje ni sveca primrsit”.

Korizma završava pred Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak kojim počinje Vazmeno trodnevlje i prirema za Uskrs koji ove godine pada 9. travnja.