Bivši logoraši obilježili svoj Dan i posjetili mjesto razmjene u Nemetinu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) u Vukovaru je svečanom akademijom obilježen Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata. Istoga dana obilježena je i 25. godišnjica velike razmjene logoraša po principu „svi za sve“ koja je obavljena 14. kolovoza 1992. godine u Nemetinu.

„Prema evidencijama udruge kroz logore je prošlo oko 30.000 građana Hrvatske. Međutim, Hrvatska priznaje samo nešto više od 7.600 logoraša, a to su osobe koje su popisane od strane Međunarodnog Crvenoga križa i u logoru su provele više od 72 sata“, rekao je predsjednik HDLSKL Danijel Rehak.

Prema njegovim riječima od trenutka zatočenja pa do razmjene ubijeno je 3.000 ljudi od čega njih 300-ak u logorima. Dodao je i kako su hrvatski građani bili zatočeni u 70-ak logora na prostorima Srbije i tada okupiranih područja kao i da komisije UN-a imaju popis od preko 440 logora na prostoru bivše Jugoslavije. Rehak je u izjavi novinarima rekao i kako svi njihovi dosadašnji napori oko podizanja kaznenih prijava i tužbi protiv odgovornih kao i zahtjevi za isplatu odšteta za sve proživljeno u logorima nisu dali rezultata. Na svečanoj akademiji nazočili su brojni bivši logoraši ali i predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić te ratni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković. HDLSKL je Greguriću uručilo Plaketu za sve učinjeno kako bi se održala velika razmjena „svi za sve“. Nakon održane svečane akademije logoraši su posjetili i mjesto razmjene u Nemetinu.