Bespovratnih više od pola milijuna eura za solarne kolektore na uređajima Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije

Foto: VVK

VINKOVCI, U tijeku je završna faza instalacije solarne elektrane snage 50 kWh na uređaju za preradu otpadnih voda (UPOV) Ivankovo. Solarni paneli postavljeni su na konstrukciju neposredno iznad samog uređaja za preradu otpadnih voda, a njihova nabava i instalacija osigurana je bespovratnim sredstvima u sklopu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska–Srbija, odnosno projekta „EXploitation of Different Energy sources for GREen Energy production–X–DEGREE“ u čijoj provedbi Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK) sudjeluje kao partner, izvjestili su iz tog poduzeća.

Nositelj projekta je Univerzitet u Novom Sadu, dok su partneri uz VVK i Poljoprivredni institut Osijek, Javno komunalno poduzeće “Vodokanal” iz Sombora i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, a stručni savjetnik u provedbi projekta Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA. Glavni cilj projekta je promicanje i unaprjeđenje korištenja raznih oblika obnovljivih izvora energije u prekograničnom području.

U sklopu projekta, VVK će postaviti šest solarnih elektrana ukupne snage 380 kW u vrijednosti 542.043,37 EUR na svojih šest objekata: vodospreme Lipovac (50 kW), Vinkovci (140 kW) i Retkovci (40 kW) i tri elektrane ukupnog izlaza 50 kW na UPOV-ima u Ivankovu, Cerni i Otoku. Ova konstrukcija će osigurati proizvodnju električne energije koja će imati pozitivan utjecaj na smanjenje emisije CO² i osigurati proizvodnju dodatnih kW električne energije iz obnovljivih izvora energije koja će se koristiti za proizvodnju pitke vode u području djelovanja Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.