Bespovratne potpore za 39 vukovarskih poljoprivrednika

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, U vukovarskom Dvorcu Eltz upriličena je svečana dodjela ugovora poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na bespovratne potpore putem Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi na području grada Vukovara za 2021. godinu.

Za realizaciju Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi ove godine je osigurano milijun kuna putem kojih je Grad Vukovar dao podršku poljoprivrednicima kroz sufinanciranje širokog raspona aktivnosti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji kao i preradi poljoprivrednih proizvoda.

Javni poziv zatvoren je zbog utroška proračunskih sredstava, od 56 zaprimljenih zahtjeva, odobreno je njih 39, a najveći iznos koji je jedan korisnik mogao ostvariti je 50.000 kuna.

„Od 2015. godine kada smo krenuli s ovom mjerom na raspolaganju je bilo 500.000,00 kuna, a iskorišteno je bilo tek 10% sredstava. Danas, rekordni iznos od milijun kuna iskorišten je u potpunosti i u vrlo brzom roku, što je najbolji pokazatelj kvalitetne suradnje Grada Vukovara s gospodarstvenicima našega područja, ali i naše posvećenosti koja je usmjerena razvoju gospodarstvu, poduzetnika i poljoprivrednika“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dodao je i kako je ova mjera izuzetno dobar pokazatelj razvoja vukovarskog gospodarstva.

Javni poziv sadržavao je 11 mjera kojima se sufinanciralo 50% prihvatljivih troškova nabave mehanizacije,  plastenika, staklenika, sustava za navodnjavanje, osiguranja stoke i objekata za stoku, nabavu voćnih sadnica,  ulaganja u pčelarstvo, analizu tla, edukaciju poljoprivrednika, troškove izrade dokumentacije za apliciranje na natječaje, nabavu stoke i peradi, troškove prerade poljoprivrednih proizvoda, marketinških aktivnosti i slično.

Program bespovratnih potpora u poljoprivredi iz godine u godinu je sve više prepoznat i iskorišten od strane poljoprivrednih gospodarstava s područja grada Vukovara što pokazuje analiza programa u razdoblju od 2015. godine do 2021. godine.

Naime, osigurana sredstva za provedbu programa od 2015. do 2021. godine povećana su za 100%, a iskorištenost sredstava rasla su iz godine u godinu te su ove godine iskorištena u punom iznosu.