Besplatni udžbenici, bilježnice i preobuka za vukovarske osnovce

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava najavio je na konferenciji za novinare kako će i ove godine osnovcima s područja Grada biti osigurani besplatni udžbenici, bilježnice kao i preobuka za školu.

„Za nabavu 1494 nova udžbenika Grad je u proračunu osigurao 300.000 kuna. U tijeku je donošenje novog Zakona o udžbenicima koji bi trebao stupiti na snagu tek od školske godine 2019./2020. te će se tada za vukovarske osnovnoškolce nabaviti novi udžbenici sukladno navedenome Zakonu. Sukladno tome, za iduću školsku godinu 2018./2019. škole će koristiti udžbenike koje je Grad donirao prije 4 godine, a Grad Vukovar je u suradnji sa školama i njihovim podacima osigurao samo razliku udžbenika“, rekao je Penava.

Gradska tvrtka Vodovod Grada Vukovara sa 200.000 kuna osigurala je nabavku besplatnih udžbenika za osnovce. Oni će i ove godine biti sa motivima Grada i prigodnim porukama. Za preobuku osnovaca Grad je osigurao 200.000 kuna. Učenici od 1-4 razreda dobiti će cvičke, a oni starijih Startas tenisice. Ukupno je osigurano 1896 pari preobuke i to 941 par cvički i 955 pari tenisica. Ovim brojkama treba dodati i to da Grad osigurava sredstva i za besplatan gradski i međugradski prijevoz učenika. Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček istakao je kako Vukovar godišnje za razne socijalne mjere izdvaja oko 15 milijuna kuna što čini više od 10 posto realiziranog gradskog proračuna.

„Raznim mjerama obuhvaćene su sve dobne strukture Vukovaraca, od školske do umirovljeničke dobi. Naknade za novorođenčad povećali smo za 100 posto, uveli smo novu mjeru sufinanciranja troškova stanovanja za obitelji s troje ili više djece do 16 godina starosti, besplatne udžbenike, bilježnice, preobuku i gradski prijevoz za osnovnoškolce i srednjoškolce, stipendije za sve studente koji studiraju na području Republike Hrvatske, osiguravamo besplatan prijevoz za sve naše umirovljenike i izlete u Bizovačke toplice tijekom ljeta“, rekao je  Pavliček.