Berba grožđa u Lions Vinogradu dobrote

ILOK, Proteklog vikenda održana je treća po redu berba u Lions Vinogradu dobrote koja je i ove je godine iznjedrila obilje vrhunskog grožđa te dala dodatan vjetar u leđa hrvatskim vinogradarima. Ovu posebnu berbu grožđa organizirali su Lionsi Districta 126 Hrvatska u suradnji s Iločkim podrumima. Prihod ostvaren donacijama kumova trsa namijenjen je obrazovanju mladih za agronomska i poljoprivredna zvanja. Ove godine donacije će u obliku godišnje stipendije biti uručene učenicama Srednje škole Ilok Andrijani Streharski i Mariji-Magdaleni Cerovski.

„Moje je srce puno emocija i zadovoljstva, jer svake godine pomažemo mladim budućim vinogradarima. Služeći njima sigurni smo da su učenici prepoznali našu misiju koja u Hrvatskoj traje već 30 godina. Svaki put se posebno veselim dolasku u Vukovar i Vinograd dobrote te želim da ova naša plemenita akcija taje još dugo u našim srcima i na dijelu. Grožđe je dar Bogova koji su uživali i jeli zrno po zrno, a mi Lionsi i naši prijatelji u vinogradu dobrih ljudi uživali smo u ljepoti krajolika i nepreglednim vinogradima te potvrdili da su bogovi bili u pravu“, rekla jeguvernerica Lions D-126 Hrvatska Vinka Mitrović.

Članica Uprave Iločkih podruma Karmela Tancabel kazala je kako je suradnja i partnerstvo u Lions vinogradu dobrote iznimna čast i zadovoljstvo jer i tim projektom se potvrđuje njihova društvena odgovornost kao glavnog pokretača razvoja i održivosti života u Iloku, hrvatskom vinskom Srijemu, hrvatskom Podunavlju kao neizostavnog dijela mozaika vinske i turističke, ali prije svega humane Republike Hrvatske.

„Ovim projektom Iločki podrumi nastavljaju svoju misiju pomaganja, promicanja i uživanja u plodovima ustrajnog rada i truda. Trenutnim stanjem u našim vinogradima na položajima Vukovo i Principovac, te ostalim vinogradarskim položajima u našem vlasništvu smo zadovoljni.  Zaštita vinove loze je vršena uredno i u vremenskim okvirima preporučenima za djelatne tvari. Fenofaza šarka počela je sredinom mjeseca srpnja i ona se odvijala u stabilnom vremenskom okruženju. Stabilne vremenske prilike prate i razdoblje dozrijevanja grožđa tako da grožđe dočekuje berbu zdravo i odlične kvalitete“, rekla je Tancabel.

Učenica Andrijana Streharski dok je Marija-Magdalena Cerovski rekla je kako ona pohađa 3. razred Srednje škole Ilok i da se školuje agroturističkog tehničara. Živi u Iloku sa samohranom majkom i bratom, a donacija će joj puno pomoći u daljnjem školovanju. Marija-Magdalena Cerovski je kazala kako od srca zahvaljuje svima koji su sudjelovali u ovoj prelijepoj akciji.

U ovogodišnjoj berbi sudjelovali su predstavnici Lions Distrikata Hrvatske, predstavnici Iločkih podruma i Srednje škole Ilok. Svim kumovima trsa Iločki podrumi su u znak zahvale poklonili specijalnu ediciju Anima Lions vina. Pandemija koronavirusa proteklih mjeseci hrvatske je vinare i vinogradare bacila na koljena te smanjila prodaju vina čak do 50 %. Vinari se nalaze u velikim problemima zbog nagomilanih zaliha koje zauzimaju prostor za novu berbu stoga su upravo ovakvi projekti, koji podižu svijest o važnostivinogradarstva i vinarstva kao istaknute grane hrvatske poljoprivrede, važniji nego ikad.