Kroz Babinu Gredu projahalo 60-tak pokladnih jahača

Foto: Đuro Karalić

BABINA GREDA, Pretposljednjeg dana poklada, pokladni jahači projahali su i ulicama Babine Grede. Njih šesedesetak, na pokladni ponedjeljak, obišlo je Babinu Gredu uzduž i poprijeko podsjetivši stanovnike toga vukovarsko-srijmskog mjesta na taj davni običaj.

“Pokladno jahanje se uz Babinu Gredu veže još od 1776. godine.  Ako se za ijedano mjesto može reći da je kolijevka pokladnog jahanja onda je to Babina Greda, a jaše se isključivo i samo na pokladni ponedjeljak. To znaju jahači iz cijele Slavonije koji nam se rado odazivaju”, kaže načelnik općine Babina Greda Josip Krnić koji se i sam prigodno odjenuo.

Pokladno jahanje običaj je koji datira još iz vremena Vojne krajine, kada su hrvatski graničari na Savi čuvali granice od Turaka. Vojnici su na konjima tada jahali selom i tražili djevojke. Taj tradicijski običaj vezan je uz naselja uz granicu, no pokladno se jahanje iz godine u godinu organizira u sve više naselja diljem Slavonije i Baranje.

Prije nego su se jahači uputili po babogredskim ulicama, zaustavljajući se kod određenih obitelji koje ih počaste jelom i pićem, a jahači im se zahvaljuju pjesmom, pročitane su, po prvi puta i odredbe kućnog reda pokladnog jahanja koja u Slavoniji tradicionalno završavaju na pokladni utorak, uoči blagdana Pepelnice ili Čiste srijede kojom počinje 40-dnevno razdoblje korizme i prepreme za blagdan Uskrsa.

Put brojnih postaja, pokladni jahači su krenuli ispred zgrade Općine u središtu Babine Grede, a među brojnim mještanima našao se i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je također pozdravio pokladne jahače uručivši im s načelnikom Krnićem vunene kravate sa šokačkim uzorcima,  kojima ih je darivala Općina Babina Greda.