Apel iz Socijalne samoposluge: Ne bacajte hranu, donirajte je nama

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Police Socijalne samoposluge Vukovar su gotovo prazne tako da od idućeg mjeseca postaje upitno hoće li i na koji način moći pomoći građanima u potrebi. Upravo radi toga su uputili apel svima koji na bilo koji način mogu pomoći da im doniraju potrebne namirnice i higijenske potrepštine kako bi mogli pomoći svojim korisnicima.

„Ako imate višak hrane nemojte je bacati nego je donirajte nama“, poziva Tama Mikulić iz Socijalne samoposluge Vukovar.

Pojašnjava i kako vukovarska Socijalna samoposluga skrbi za oko 620 obitelji iz Vukovara i okolice kao i da se najvećim dijelom radi o osobama starijima od 65 godina ili pak osobama s invalidnošću. Do epidemije koronavirusa, uz ogroman trud voditelja samoposluge i volontera, uspijevali su nekako osigurati potrebne količine hrane i higijenskih potrepština.

Dobar dio tih donacija donosili su osmaši iz Hrvatske koji su u sklopu svoje obvezne nastave o Domovinskom ratu dolazili u Vukovar. Pomagale su i razne ustanove, tvrtke kao i udruge koliko su mogli. Među onima koji su osiguravali donacije bilo je i nekoliko Vukovaraca. Sada je sve to gotovo stalo, osmaši više ne dolaze u Vukovar, a izostaju i donacije. Radi toga su i police prazne pa postaje upitno što će i hoće li uopće svojim korisnicima idućeg mjeseca moći pripremiti kao pomoć.

S početkom epidemije Grad Vukovar je Socijalnoj samoposluzi donirao 20.000 kuna s kojima su prije Uskrsa kupljene namirnice i pripremljeno 350 poklon paketa za umirovljenike. Iskorištene su i namirnice kratkoga roka trajanja koje svakodnevno uzimaju iz Konzuma i dostavili im na kućnu adresu. U tome su im pomogli volonteri te Torcida Vukovar i Društvo prijatelja Hajduka Vukovar.