Anamarija Savić Bajac: Jamčim da će Općina Bogdanovci postati općina jednakih mogućnosti za sve

Foto: Privatna fotografija

Na nedjeljnim lokalnim izborima građani širom Vukovarsko – srijemske županije imati će priliku birati nekoga između onih koji su na raznim dužnostima već po nekoliko mandata, negdje i desetljeća, kao i mladih i obrazovanih ljudi koji žele promijene. Među mladim i obrazovanim osobama je i Anamarija Savić Bajac koja se ispred koalicije HKS-HSP kandidirala za načelnicu Općine Bogdanovi. Sa Savić Bajac razgovarali smo o tome kako je došlo do njene kandidature ali i stanju u općini, što planira promijeniti, uvesti novo i napraviti tijekom četiri godine.

Tko je Anamarija Savić Bajac?

-Prije svega ponosna majka dvije predivne djevojčice, u sretnom braku. Nakon završene Srednje Ekonomske škole u Vukovaru, smjer upravi referent, obrazovanje nastavljam na Veleučilištu „Lavoslav Ružićka“ u Vukovaru te stječem zvanje prvostupnica javne uprave. Rekla bih za sebe da sam perfekcionista, marljiva, iskrena, pravi prijatelj.

Kako je došlo do kandidature za načelnicu Općine Bogdanovci?

-Spontano. Iako sam sebi uvijek govorila kako nikad ne bih u politiku, potaknuta željom za promjenom na bolje, odlučila  sam se kandidirati, te dobila  potpunu podršku Hrvatske konzervativne stranke i Hrvatske stranke prava.

Kako bi opisali trenutačno stanje u Općini? Gdje vidite najveće probleme?

-Smatram da u svemu uvijek može bolje, pa tako i u našoj Općini, koja ima sve predispozicije za napredak. Posebice vidim problem u neslozi među mještanima, većina bi htjela napredak ali ne želi ništa poduzeti. Općinom „vlada“ uvijek ista grupa osoba koja gleda sebe i interese svoje obitelji. Smatram da je svaki mještanin jednako bitan i da svatko sebi želi bolji i kvalitetniji život a Općina je tu prva u nizu da stane iza svojih mještana, pa nakon nje Županija i Vlada RH koja treba djelovati jednako prema svima, bez obzira na političku, nacionalnu i drugu pripadnost.

Što planirate promijeniti u narednom periodu?

-Poboljšati kvalitetu života u sva tri naselja, Bogdanovcima, Petrovcima i Svinjarevcima. Najviše gledati pomoći najmlađem i najstarijem stanovništvu, koji bez naše pomoći ne mogu gotovo ništa. Planiram uvesti božićnice za umirovljenike, ovisno o visini mirovine. Posebice pomoći stanovnicima slabijeg socijalnog statusa, osigurati im božićnice, uskrsnice, bilo u obliku financijske pomoći ili poklon paketa za cijelu obitelj, koji bi uključivao sve što jednoj obitelji treba kako bi dostojno proslavila blagdane. Urediti park iza vrtića u Bogdanovcima i izgraditi vrtić u Petrovcima koji je iznimno potreban.

Kako i na koji način podignuti gospodarstvo na području Općine?

-Poticajnim mjerama za obrtnike. Poduprijeti privatno poduzetništvo i pomoći malim obiteljskim gospodarstvima. Ono što najviše želi većina stanovništva, uključujući i mene, jamčim da ću pokrenuti referendum među našim mještanima o pokretanju postupka pripajanja Općine Bogdanovci gradu Vukovaru. Ukoliko naši mještani na referendumu većinom glasova prihvate ovu inicijativu, obavijestiti ćemo, sukladno proceduri Županijsku skupštinu i Gradsko vijeće grada Vukovara, te čekati i njihovo mišljenje o istom predmetu. Nadam se da će ova inicijativa u konačnici se i realizirati. Sigurna sam da bi to uvelike pomoglo svim OPG-ima, privatnim poduzetnicima, obrtnicima, ali i ostalim mještanima naše općine. Ne trebamo biti svrha sami sebi, već radi u interesu šire zajednice, pa makar to značilo i gašenje samog mjesta načelnika općine.

Imate li plan kako zaustaviti iseljavanje i zadržati mlade i obrazovane ljude?

-Moram priznati da je ovo vrlo teško pitanje. Mnogo mladih nas je napustilo, posebice visokoobrazovanih. Ovo je problem koji muči cijelu Slavoniju. Tko nema kako se narodski  „Boga za ujaka“ taj je nažalost napustio državu ili rade poslove u Hrvatskoj za koje je dovoljna osnovna ili srednja škola. Tako i ja, unatoč višoj stručnoj spremi, radim na blagajni jednog trgovačkog lanca, i naravno da sam ogorčena. Smatram da svi moramo imati iste uvjete, a ne da uvijek postoje ”jednakiji među jednakima”. Ukoliko dobijem povjerenje svojih sumještana, nastojati ću, koliko god budem mogla, ispraviti ovakve nepravde. Smatram da mladima treba omogućiti vježbenički staž, pod obavezno nakon obrazovanja kako bi lakše konkurirali na tržištu rada.

Na čemu će se bazirati Vaš rad kao načelnice? Što još planirate uvesti u Općini?

-Na maksimalnom povlačenju sredstava iz EU fondova. Kroz poticajne mjere obrtnicima i malim OPG-ovcima, potaknuti naše sumještane na bavljenje poduzetništvom i autohtonom poljoprivrednom proizvodnjom. Osigurati mjesečne stipendije za izvrsne studente. Moj plan je i omogućiti starijem stanovništvu odlazak u Bizovačke toplice. Sanirati nogostupe u svim mjestima unutar Općine. Asfaltirati nerazvrstane ceste. I nadam se još puno toga što bismo u hodu odradili uz sugestije mještana.

Koja je Vaša poruka mještanima Općine Bogdanovci?

-Pozivam sve mještane koji su željni promjena i pozitivne energije unutar Općine da izađu na izbore u nedjelju, 16.05.2021. godine i zaokruže broj 3 za načelnicu i općinsko vijeće. Te jamčim da ćemo biti Općina jednakih mogućnosti za sve!