Alkari položili vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Prvoga dana službenoga održavanja Svečane Sinjske alke u Vukovaru, koja se trči 6. svibnja, alkari su položili vijenac i odali počast svim poginulim braniteljima i civilima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Alkare je predvodio alajčauš Ivica Filipović Grčić koji je rekao kako su se alkari došli pokloniti svim žrtvama Domovinskoga rata.

„Nama je velika čast i ponos trčati u Vukovaru koji je to zaslužio, a održavanje alke ovdje odluka je naroda, a ne politike“, rekao je Filipović Grčić podsjećajući kako je u prethodna tri puta kada je alka održavana izvan Sinja to bila odluka tadašnjih politika.

Dodao je i kako će Svečanu Sinjsku alku u Vukovaru trčati 17 alkara što je i maksimalan broj alkara koji mogu sudjelovati na jednoj alci. U okviru službenoga programu alkari će danas na konjima, u poslijepodnevnim satima, jahati gradskim ulicama od Adice do Trpinjske ceste gdje će obići i Spomen dom hrvatskih branitelja. Potom će odati počast poginulima i nestalima kod Borova Commerca. Zatim slijedi prva proba na trkalištu u Županijskoj ulici gdje će se i održati alka. Alkarske probe održavati će se svakodnevno, osim 2. svibnja, s početkom u 16:30 sati. Alkarski konji do tada smješteni su u park šumi Adica