Ako trebate podignuti novu osobnu iskaznicu ili putovnicu naoružajte se strpljenjem

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, Vrijeme godišnjih odmora postali su i dani kada policijski službenici koji rade na šalterima za izdavanje osobnih iskaznica i putovnica imaju i najviše posla. Razlog tome je veliku broj građana koji dolaze svojim domovima u vrijeme godišnjih odmora iz cijele Europe pa je PU radi toga donijela odluku i o radnim subotama. Dodatni pritisak na šalter salu koja se nalazi u zgradi PU u Vinkovcima je i činjenica da mnogi od građana traže žurno vađenje istih tako da su od ranih jutarnjih sati gužve velike.

Stoga, tko god dolazi vaditi novu putovnicu ili osobnu iskaznicu mora se prije svega dobro naoružati strpljenjem i to prije podne rezervirati za čekanje u redu. Ne pomaže niti automat koji izdaje papiriće s rednim brojem jer sve u samoj šalter sali ide presporo. Dvojica policajaca koji rade na ulazu u PU su ljubazni ali oni u cijeloj toj priči ne mogu puno pomoći.

Jučer smo se i sami u to uvjerili jer smo za izdavanje nove putovnice bili prisiljeni čekati gotovo dva i pol sata. Toliko smo čekali za putovnicu koja je napravljena, koju samo treba pronaći potpisati predaju. Drugim riječima radi se o poslu od najčešće maksimalno nekoliko minuta tako da velikih gužva ne bi trebalo biti. A da to nije uvijek tako govori i građanin s papirićem na kojem je bio redni broj G 019 koji je stajao na monitoru u hodniku, onda je valjda toliko i na samom šalteru, više od 20 minuta!!! O pritisku na šalter salu govori i podatak da smo jučer u predvorju PU bili oko 8:30 sati, a da smo imali redni broj G 053.

Neki od građana koji su bili u redu kažu da nikada nisu bile takve gužve dok drugi pak kažu kako je jučer još i bilo dobro kako to zna biti!!!

Jedan od razloga čekanju je i činjenica da građani koji dolaze na šalter nemaju sve potrebne dokumente pa traju bezgranično dugi razgovori sa službenicima što imaju, što nemaju, a što trebaju donijeti. Niti to nije jasno jer su sve već prethodno trebali dostaviti. Drugi razlog tome je pak loša organizacija jer nevjerojatno je da je jedan šalter pretrpan poslom dok na drugom nema gotovo nikoga ali djelatnicima na tome šalteru nitko ne uskače u pomoć. Nema niti voditelja da pomognu iako ih je, kako su rekli sami djelatnici, dvoje. Još jedan razloga čekanju je i uskakanje preko reda. Kada se sve to uzme u obzir nije niti čudo što se toliko čeka. Jedina pozitivna stvar je kako će uskoro završiti i godišnji odmori pa će i pritisak na šalter salu biti manji.