Nektar Vinkovci: reizabran Stanko Čuljak

VINKOVCI, Najvažnija zadaća koja u narednom razdoblju stoji pred članovima vinkovačke Udruge pčelara Nektar je uvesti u katastar pčelinjaka što veći broj pčelinjaka, a osnovni motiv za to je strah od mogućeg dolaska štetnika Malog kornjaša košnice (Aethina Tumida) i na naše području, moglo se između ostaloga čuti na redovnoj izbornoj skupštini te udruge za čijega je predsjednika reizabran Stanko Čuljak.

“To za toga pčelara ne mjenja ništa, on neće biti obavezan ničime, pa ni ući u udrugu ali će puno značiti u borbi protiv toga velikoga štetnika kojega se bojimo, a koji nam je u blizini“, navodi Čuljak.

Po njegovim riječima, u slučaju njegove pojave, u krugu 25 kilometara se uništavaju košnice, u krugu od 100 kilometara provodi monitoring dok se u krugu 3 kilometara spaljuju sve zaražene pčele iz jedne zajednice.

“To je veliki posao, a može ga se znatno otežati ako se ne znaju sva mjesta gdje su pčele. Stoga je potrebno imati evidenciju svih pčelinjaka“, pojašnjava.

Čuljak podsjeća kako su vinkovački pčelari prošle godine obilježili 130.godina pčelarenja na vinkovačkom području što udrugu Nektar svrstava među najstarije pčelarske udruge u Hrvatskoj ali to ne znači da je udruga, iako duge tradicije, imuna od problema.

“Dugi niz godina Udruga je na raspolaganju imala prostor za rad u Mađarskoj školi koji nam je postao nedustupan zbog zatvaranja te smo morali pronaći novi prostor za sastajanje i rad. Već dvije godine smješteni smo u prostoru MO Mala Bosna u kojem imamo dobre uvjete. Međutim, kako prostor dijelimo sa drugim korisnicima, nismo u mogućnosti svoju arhivu tamo odlagati a niti izložiti priznanja i zahvalnice”, žali se dodajući kako će udruga i u ovoj godini nastaviti s edukacijama, predavanjima i demonstracijama za mlade pčelare.

Za dopredsjednika Udruge Nektar izabran je Danijel Kunodi, a za tajnika Milan Žalac.

PRESS 032