80. godina tehnike škole Nikola tesla. Od ruševine do moderne i uređene škole

VUKOVAR, Učenici i profesori Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara prigodnom svečanosti proslavili su 80 godina djelovanja ove obrazovne institucije.

„Naša škola je kroz ovih 80 godina prošla kroz mnogo toga ali je preživjela i uvijek išla naprijed. Trenutno imamo 430 učenika“, rekao je ravnatelj škole Đorđe Lukić.

U prigodnom programu voditelji su podsjetili kako je škola osnovana još 1936. godine kada ju je ustrojio češki industrijalac Jan Bata. Škola je bila namijenjena za školovanje radnika tvornice Borovo, a sve kako oni ne bi morali putovati u Zlin. Procjenjuje se kako je do 1991. godine kroz školu prošlo oko 25.000 učenika. Gosti su imali prilike vidjeti i fotografije škole kada je građena ali i fotografije škole od prije nekoliko godina kada su učenici i profesori s velikim isčekivanjem čekali obnovu. Naime, kako obnova nikako nije započinjala nekoliko godina nastava se odvijala u katastrofalnim uvjetima. Profesori se i danas sjećaju ljetnih dana kada se nije moglo disati u učionicama ili onih zimskih kada su prilikom nastave sjedili u zimskim jaknama, s rukavicama i kapama na sebi. Stropovi su prokišnjavali, prozori bili zakovani, grijanja nije bilo, instalacije su bile loše… Tih mjeseci, pa i godina, miševi i pacovi su bili redovite pojave u učionicama. O uvjetima u školi govori i to da je Sanitarna inspekcija školsku dvoranu škole zatvorila još prije desetak godina. Nakon obnove učenici i profesori u obnovljene prostorije uselili su u svibnju 2013. godine kada, kako sami kažu, započinje njihova nova priča.

„Škola je danas obnovljena, uređena i kvalitetno opremljena. Sudjelujemo na raznim natječajima i tako rastemo iz dana u dan. Naši učenici na raznim natjecanjima bilježe brojne uspjehe“, rekao je Lukić.

Nedavno su učenici škole napravili i robota Niku koji radi sklekove, čučnjeve, pokazuje mišiće, hoda… Niz je i drugih sličnih uspjeha koje bilježe. Nadaju se i kako će ponovno, nakon desetak godina, otvoriti obućarski smjer radi čega je škola i izgrađena. Prilikom prigodne svečanosti uručeni su prigodni pokloni profesorima koji odlaze u mirovinu kao i dvojici učenika Ivanu debeljuhu i Daliboru Đeriću, koji su prema rezultatima učenici generacije. Rođendan škole uveličali su i brojni gosti među kojima je bio i akademik Vladimir Paar.

IVAN MATIĆ